:Κων/νος Γράψας
BA(Hons), DipArch, MPhil Cambridge

Μετά από 3 χρόνια σπουδών στη διοίκηση επιχειρήσεων και 8 χρόνια σπουδών στη Μεγάλη Βρετανία όπου απέκτησα ένα Bachelor Τεχνών, ένα Δίπλωμα με Διάκριση από το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA) και ένα προδιδακτορικό πτυχίο φιλοσοφίας (MPhil) με υποτροφία από το πανεπιστήμιο του Cambridge, απέκτησα πολύπλευρη εμπειρία σε παγκόσμια επιστημονικά συνέδρια, νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και 17 χρόνια εργασίας στον χώρο της αρχιτεκτονικής, της διαχείρισης έργων. Είχα την ευλογία να βιώσω την πατρότητα δύο υπέροχων αγοριών και να γνωρίσω τον εαυτό μου μέσα από την προσπάθεια να ανταποκριθώ με τον καλύτερο τρόπο σε όλα τα επίπεδα και τους κοινωνικούς μου ρόλους. Ο δρόμος αυτός με έφερε στη συνειδητοποίηση ότι η πραγματική ευτυχία είναι μια εντελώς εσωτερική υπόθεση, ανεξάρτητη από εξωτερικούς παράγοντες και επιτεύγματα.

Έτσι, στη μέση της διαδρομής μου, παράλληλα με την αρχιτεκτονική μου εργασία. εκπαιδεύτηκα σε τεχνικές συναισθηματικής αυτορύθμισης, συμβουλευτικής προσωπικής ανάπτυξης και ενεργειακής ψυχολογίας από κορυφαίους εκπαιδευτές. Συμπλήρωσα προγράμματα life coaching, εξερεύνησα τη ψυχολογία της θρησκείας, εξειδικεύτηκα στο νευρογλωσσικό προγραμματισμό (NLP), την συστημική αναπαράσταση και στα πιο σύγχρονα συστήματα διαχείρισης στρες. και ψυχοσωματικής αρμονίας. 

Τα βήματα αυτά με οδήγησαν στη συνειδητοποίηση ότι η πραγματική ευτυχία απορρέει από την εσωτερική μας ουσία έτσι όπως εμείς τη διαμορφώνουμε με συνειδητή εργασία σε κάθε μικρό βήμα της ζωής μας και όχι από εξωτερικές υλικές επιτυχίες ή επιφανειακές και προσωρινές αλλαγές διάθεσης μέσω αυθυποβολής με διάφορες τεχνικές.

Έτσι, ξεκίνησα εκπαίδευση στη συνθετική ψυχοθεραπεία (συστημική, υπαρξιακή και ´πολυπολιτισμική προσέγγιση) στο πρόγραμμα 'Αλυπίας Τέχνη' του πανεπιστημίου Θεσσαλίας παράλληλα με βαθιές σπουδές στην επιστήμη της παραδοσιακής γιόγκα.

Σήμερα, μέσω της συνθετικής συμβουλευτικής, συνεχίζω να εφαρμόζω ως αρχιτέκτων την τέχνη και επιστήμη της σύνθεσης, του σχεδιασμού και της υλοποίησης, όχι με δομικά υλικά αυτή τη φορά αλλά με εστίαση στα συναισθήματα, πεποιθήσεις και κοινωνικούς προγραμματισμούς που είναι τα συνθετικά υλικά της ίδιας μας της ύπαρξης.

Στόχος μου είναι να δημιουργώ γέφυρες ανάμεσα στην επιστήμη και την ανθρώπινη καρδιά, προσφέροντας μια προσέγγιση προς την πραγματική και ουσιαστική ευτυχία, ανεξάρτητα από το εξωτερικό περιβάλλον. 

Είπαν όσοι εργάστηκαν μαζί μου: 

Ευχαριστώ και ευγνωμονώ που σε γνώρισα Κωνσταντίνε.

''Θα σε αποκαλούσα Δάσκαλε άλλα γνωρίζω ότι αποποιείσαι αυτούς τους τίτλους.

Γνώρισα και θαυμάζω έναν συνοδοιπόρο δεκτικό ζεστό άμεσο, με όμορφο λόγο.
Έναν άνθρωπο που έχει δαμάσει τον νου με συγκροτημένη σκέψη.

Εύκολα διακρίνει κάποιος σε σένα την εγκράτεια και την ακεραιότητα που σε συντροφεύουν. Σοβαρός και συγκροτημένος.

Για μένα δάσκαλος. Για σένα: 'αιώνια μαθητής' επιμένεις....

Σε ευχαριστώ για όλα.''

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΚΙΑΔΑ (14.06.2020)
(ατομικές συνεδρίες / εκπαίδευση HeartWorks Basic)


Σε ευχαριστώ θερμά που φωτίζεις το μονοπάτι της καρδιάς

''Χαίρομαι πολύ που συντονίστηκα με την όμορφη αυτή εκπαιδευτική και βιωματική διαδικασία... όσο κι αν επιδίωξα στο παρελθόν αυτή την εκπαίδευση δεν τα κατάφερα... τώρα ήμουν έτοιμη γι' αυτό το δώρο, τώρα μπορώ να συντονιστώ με αυτόν, τον υπέροχο συμπαντικό χορό, το χορό της καρδιάς!

Κι επειδή στην περίπτωση αυτή η μαθήτρια τώρα, ήταν έτοιμη... συντονίστηκα με τον κατάλληλο Δάσκαλο!
Σε ευχαριστώ θερμά που φωτίζεις το μονοπάτι της καρδιάς, με τον δικό σου μοναδικό τρόπο. Καταφέρνεις να δημιουργείς ένα εξαιρετικό κλίμα, ζεστό, μεστό και άμεσο, με σεβασμό, με γνώση και σοφία. Καθεμία συνάντηση, και μια στοχευμένη καθοδήγηση, καθεμία φράση και μια ενθάρρυνση, για ένα νέο πλάνο δράσης. Μία μύηση σε μία νέα ζωή, μέσα από το πεδίο της νοημοσύνης της καρδιάς.
Ευγνώμων που με εμπνέεις να συνεχίσω!

ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΡΟΥ (22.07.2020)
Ψυχολόγος, Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια, BSc (Hons), MΑ.
(εκπαίδευση HeartWorks Basic)


Eπιστημονική γνώση και πρακτικές τεχνικές

Ο τρόπος παρουσίασης των εννοιών του Heartmath και εκπαίδευσης των τεχνικών από τον εκπαιδευτή μας και δάσκαλο Κωνσταντίνο είναι υπέροχος. Μας στηρίζει και μας ενθαρρύνει να μάθουμε να εφαρμόζουμε τις τεχνικές, μας επαναλαμβάνει συνεχώς να δεσμευτούμε ότι θα εφαρμόζουμε τις προτεινόμενες τεχνικές με τρόπο γλυκό, αβίαστο και χωρίς πίεση...Συνδυάζει πολύ αποτελεσματικά στην ομάδα την επιστημονική γνώση και τις πρακτικές τεχνικές του HeartMath.

ΧΡΥΣΟΥΜΑ ΜΠΑΒΑ
ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια (24.07.2020)
(εκπαίδευση HeartWorks Basic)


H συνεργασία μου με τον Κωνσταντίνο ήταν καταλυτική.

''Eχει έναν υπέροχο απαλό τρόπο να σε επαναφέρει στην καρδιά σου. Aυτό που διδάχτηκα είναι πρακτικά και συνειδητά να εγγράφω μέσω της εξάσκησης και της πρακτικής αυτού του συστήματος , μια νέα πραγματικότητα. Tην πραγματικότητα της καρδιάς μου. Λέξεις όμορφες όπως παρατηρώ, αποδέχομαι εμπιστεύομαι , παραδίδομαι, ακούω την καρδιά μου λέγονται και δηλώνονται κάθε μέρα από όλους μας.

Ο Κωνσταντίνος μου έμαθε όμως να το γειώνω να το κάνω πράξη μέσα από την πρακτική της καθημερινής άσκησης . Και όταν το εγγράψεις εσύ ο ίδιος συνειδητά στο σώμα σου, στα κύτταρα σου , τότε αυτόματα μια μέρα απολαμβάνεις και τους καρπούς αυτής σου της προσπάθειας με το να αντιδράς διαφορετικά, να επιλέγεις το καλύτερο για σένα τον ίδιο, για μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή που το έχεις ανάγκη.

Ευχαριστώ από καρδιάς, την καρδιά μου άλλα και τον Κωνσταντίνο που μου έδειξαν και με οδήγησαν να βρω μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Όντως , είμαστε δημιουργοί και έχουμε την επιλογή πάντα να γίνουμε κάτι καλύτερο από ότι ήμασταν χτες.''

ΕΛΕΝΗ ΜΑΥΡΟΓΕΝΗ (10.06.2020)
(ατομικές συνεδρίες)


Έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες μου

Αγαπημένε Κωσταντινε, θέλω εδώ και μέρες να σου γράψω τις σκέψεις μου για αυτό τον πρώτο μήνα ! Πραγματικά η ποιότητα, η συνέπεια, η οργάνωση, η μεθοδικότητα και πάνω απ' όλα η στάση σου και η ματιά σου σ' αυτή την εκπαίδευση έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες μου .

ΣΟΦΙΑ ΤΑΙΝΑΝΗ εκπαιδευτικός (26.07.20)
(εκπαίδευση HeartWorks Basic)


Όσο έβλεπα την συνοχή να βελτιώνεται, τόσο ήθελα να προσπαθήσω περισσότερο.

''Ξεκίνησα να μάθω για το Heartmath από περιέργεια. Αρχικός μου στόχος ήταν να το γνωρίσω και να το εφαρμόσω στην καθημερινότητα μου αλλά και στη δουλειά μου. Ο Κωνσταντίνος με βοήθησε να εξοικειωθώ με τη συσκευή βιοανάδρασης. Στην αρχή δυσκολεύουν να θυμηθώ να το χρησιμοποιήσω. Στην πορεία όμως το έβαλα στην καθημερινότητα μου και άρχισε να αποδίδει. Όσο έβλεπα την συνοχή να βελτιώνεται, τόσο ήθελα να προσπαθήσω περισσότερο. Η μεγάλη δοκιμή έγινε στην παρουσίαση που είχα να κάνω. Πολύ αγχωτική διαδικασία για μενα. Ο Κωνσταντίνος όλη την περίοδο που προηγηθηκε, με ενθάρρυνε αποτελεσματικά, μου θύμιζε να εστιάζω στην καρδιά, και να οραματιζομαι ενδυναμωτικες καταστάσεις. Η παρουσίαση πήγε πολύ καλά, κι εγώ ήμουν εστιασμένη στην καρδιά και ψύχραιμη, ξεπερνώντας το άγχος μου και απολαμβάνοντας την προσπάθεια μου. Θα χρησιμοποιήσω την εμπειρία μου αυτή στην εργασία μου ως Coach εμπλουτίζοντας τα εργαλεία που προσφέρω τους coachees μου.''

ΘΑΛΕΙΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
healthcare coach&mentor (14.2.2020)
(ατομικές συνεδρίες / εκπαίδευση HeartWorks Basic)


Νιώθω ευγνώμων
''Σε ευχαριστώ πολύ για τον σεβασμό, την διακριτικότητα και την ευγένεια ψυχής που επιδεικνύεις στα μαθήματα!

Νιώθω ευγνώμων!''
ΖΧ (11.07.2020)
(εκπαίδευση HeartWorks Basic)