Πεδίο 3: Ενεργειακή Ψυχολογία

Απελευθέρωση από κάθε εμπόδιο

πεποίθηση , προσκόλληση, ανάγκη

συναίσθημα

που εμποδίζει την ηρεμία,

την ευτυχία

ή την αγάπη μας


Είναι εντυπωσιακό πώς η επιστήμη εξελίσσεται για να μας βοηθάει να κατανοήσουμε και να βελτιώσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο. Η Ενεργειακή Ψυχολογία φαίνεται να συνδυάζει την πνευματική και σωματική διάσταση για την επίτευξη ευζωίας.

Όλο και περισσότεροι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας εμπλουτίζουν τη παλέτα των τεχνικών εργασίας τους με τεχνικές που αναπτύσσονται βάσει της σύγχρονης γνώσης με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων.

Οι τεχνικές της Ενεργειακής Ψυχολογίας διευκολύνουν τη ροή ενέργειας στο σώμα και εξομαλύνουν τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα του δημιουργούνται λόγω των νοητικοσυναισθηματικών διεργασιών.

Συνδυάζουν την άσκηση της αυτογνωσιακής ενσυνειδητότητας και της διευκόλυνσης της ροής της ενέργειας μέσω των μεσημβρινών και των ενεργειακών κέντρων του σώματος.

Οι λόγοι που οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνικές είναι:

> Είναι πολύ απλές και μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν σχεδόν από τον καθένα.

> Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στη διάλυση αρνητικών συναισθημάτων και ψυχοσωματικών προβλημάτων.

> Μπορούμε να τις εφαρμόσουμε στον εαυτό μας οποτεδήποτε χρειάζεται.

> Σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να μας απελευθερώσουν αποτελεσματικά από μακροχρόνια τραύματα και φόβους.

> Η απελευθέρωση από αυτά τα καταστροφικά για την υγεία συναισθήματα θεραπεύει το νευρικό σύστημα, εξισορροπεί τις ορμόνες και αυξάνει τη δύναμη του αμυντικού μας συστήματος, εξασφαλίζοντας μας καλύτερη υγεία.

> Όταν απελευθερωθούμε από τη συναισθηματική ευαισθησία που έχει προκληθεί από συσσωρευμένα αρνητικά συναισθήματα (συχνά από την παιδική ηλικία), η νοητική μας υγεία και οι σχέσεις μας βελτιώνονται.

> Οι ίδιες τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, δημιουργικότητα, παραγωγικότητα και για μια πιο επιτυχημένη ζωή.

Ο σπουδαιότερος παράγοντας εδώ είναι ότι μπορούμε να μάθουμε να τις εφαρμόζουμε στον εαυτό μας και να αποφύγουμε να πληρώνουμε μεγάλα ποσά χρημάτων για τη βελτίωση που αναζητούμε όλοι μας.

Περισσότερα για την Ενεργειακή Ψυχολογία:

Αυτές οι μεθόδοι, γνωστές ως "Ενεργειακή Ψυχολογία," παρουσιάζουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους.

 1. Οι τεχνικές είναι απλές και αποτελεσματικές.
 2. Σε πολλές περιπτώσεις, προσφέρουν μόνιμη απελευθέρωση από διαταραγμένες σκέψεις και συναισθήματα.
 3. Μπορεί να απαιτηθεί επαναλαμβανόμενη εφαρμογή για αποτελέσματα.
 4. Η επαγγελματική καθοδήγηση είναι πολύτιμη, ειδικά όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες.
 5. Η ανάλυση και η συζήτηση μπορεί να απαιτηθούν για την κατανόηση των συναισθημάτων.
 6. Το μέτρημα της έντασης των συναισθημάτων βοηθά στην παρακολούθηση και αλλαγή.
 7. Βασίζονται στην άμεση αντιμετώπιση της συναισθηματικής δυσφορίας.
 8. Η αποδοχή των συναισθημάτων είναι ουσιαστική για την ελευθέρωση της ενέργειας για αλλαγή.
 9. Η επόμενη φάση είναι η προθυμία να αφήσουμε τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις.
 10. Οι διαταραχές πηγάζουν από προγραμματισμούς του παρελθόντος που επηρεάζουν ασυνείδητα τη συμπεριφορά μας.
 11. Ακολουθούν διάφορες τεχνικές για την αλλαγή της ενεργειακής κατάστασης.
 12. Η επιτυχία συνεπάγεται τη δημιουργία νέων νευρο-δικτυακών συνάψεων, αλλάζοντας την αντίδρασή μας σε ερεθίσματα.

Σημαντική Παρατήρηση: Έχοντας εργαστεί με πάνω από 20.000 ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχουμε δει ποτέ να έχει ζημιωθεί κανείς από αυτές τις τεχνικές, αλλά πρέπει να κάνουμε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Δεν είμαι συμβατικός θεραπευτής. Όποιος είναι υπό ιατρική ή συναισθηματική παρακολούθηση πρέπει πάντα να συμβουλεύεται τον γιατρό, τον ψυχολόγο ή τον ψυχίατρο του προτού δοκιμάσει οποιαδήποτε νέα τεχνική που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κατάσταση του. Επιπλέον, παρόλο που αυτές οι μέθοδοι έχουν βοηθήσει εκατομμύρια άτομα να μετασχηματίσουν τη ζωή τους, την υγεία και τις σχέσεις τους με επιτυχία, δεν υπάρχει εγγύηση ότι ο καθένας θα έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα. Κάθε άτομο πρέπει να αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την υγεία και την ευημερία του, ενώ χρησιμοποιεί αυτές ή άλλες τεχνικές και να συμβουλεύεται επαγγελματίες ψυχικής υγείας εάν η κατάσταση του το απαιτεί. 

Πως λειτουργεί

Αυτές οι μέθοδοι, που αποκαλούνται συλλογικά «Ενεργειακή Ψυχολογία» ανεξάρτητα από τη διαφορετική προσέγγισή τους, έχουν μερικά από τα ακόλουθα κοινά σημεία.

1. Οι τεχνικές είναι απλές και αποτελεσματικές.

2. Σε πολλές περιπτώσεις εξασφαλίζουν μόνιμη απελευθέρωση από διαταραγμένες σκέψεις, συναισθήματα και την ψυχοσωματική επίδρασή τους στο σώμα και τη ζωή μας. Σε κάποιες περιπτώσεις, η τεχνική μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοστεί πολλές φορές για να έχει αποτέλεσμα.

3. Κάποιες φορές μπορεί κάποιος να χρειαστεί βοήθεια από έναν επαγγελματία για να ξεπεράσει ορισμένα μπλοκαρίσματα. Γενικά, είναι καλύτερα να αναζητήσετε έναν επαγγελματία που θα σας βοηθήσει στο ξεκίνημα και θα σας καθοδηγήσει όταν κολλήσετε.

4. Η ανάλυση και η συζήτηση μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι αρχικά απαραίτητες για να καθοριστούν τα γεγονότα, οι καταστάσεις, οι σκέψεις, οι πεποιθήσεις και τα συναισθήματα του παρόντος και του παρελθόντος, που προκαλούν την παρούσα ανησυχία.

5. Μαθαίνουμε να μετράμε την ένταση του συναισθήματος από 0 έως 10, όπου 0 σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου δυσφορία και νιώθουμε καλά και 10 σημαίνει ότι η διαταραχή είναι υψηλή και νιώθουμε εξαιρετικά δυσάρεστα. Μ' αυτόν τον τρόπο, αναπτύσσουμε την ικανότητα να παρατηρούμε αντικειμενικά τη δυσφορία μας σαν κάτι ξεχωριστό από μας και έχουμε αίσθηση του πότε και πόσο αυξάνεται ή μειώνεται.

6. Στις περισσότερες μεθόδους το πρώτο βήμα είναι να μάθουμε να αποδεχόμαστε οτιδήποτε νιώθουμε. Η αποδοχή είναι βασική για να απελευθερώσουμε την ενέργεια για αλλαγή. Κάποιες μέθοδοι συμπεριλαμβάνουν μια επιβεβαίωση σαν «παρόλο που έχω αυτό _______ (συγκεκριμένο συναίσθημα ή πρόβλημα), αγαπώ και δέχομαι τον εαυτό μου». Αυτό γίνεται επειδή μπορεί να αισθανόμαστε ντροπή ή θυμό με τον εαυτό μας για τα συναισθήματα που έχουμε. Μπορεί κάποιοι από μας να έχουμε την τάση να καταπιέζουμε ή να αγνοούμε τα συναισθήματά μας. Μόνο με την αποδοχή του εαυτού μας και αυτού που νιώθουμε, μπορούμε να προχωρήσουμε στην αλλαγή και την ελευθερία.

7. Όλες οι μέθοδοι ενεργειακής ψυχολογίας βασίζονται στην άμεση επαφή με τη συναισθηματική μας δυσφορία, αποδεχόμενοι ότι υπάρχει και μετά εργαζόμενοι απευθείας με αυτήν σαν ενεργειακό μοντέλο στο ενεργειακό σύστημα του σώματός μας. Αυτό αναιρεί κατευθείαν τους φόβους ότι παρόμοιες μέθοδοι μπορεί να κουκουλώνουν συναισθήματα ή να μας εκτρέπουν απ' αυτά. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Εστιαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο στο συναίσθημα ή στη διαταραχή κατά την παρούσα στιγμή και μετά ξεκινάμε να εργαζόμαστε με αυτό.

8. Το επόμενο βήμα είναι να θέλουμε να αφήσουμε το συναίσθημα ή τη διαταραχή. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Πολλοί από μας έχουμε υποσυνείδητη ανάγκη να κρατηθούμε στον πόνο, το θυμό ή το πρόβλημά μας για διάφορους λόγους που αναφέρονται λεπτομερώς στο βιβλίο του Robert Elias Nanjemy Ενεργειακή Ψυχολογία. (Θα το συζητήσουμε με περισσότερη λεπτομέρεια στο μέλλον.) Στην περίπτωση αυτή εργαζόμαστε με αυτό που ονομάσουμε 'ψυχολογική αντιστροφή' για τον εντοπισμό και την εξάλειψη της εσωτερικής αντίστασης ατην αλλαγή.

9. Αφού έχουμε πετύχει τουλάχιστον μερική κατανόηση και αποδοχή αυτού που νιώθουμε και του εαυτού μας σαν δημιουργού και ιδιοκτήτη αυτών των συναισθημάτων, καθώς και την προθυμία να αφήσουμε αυτό που αισθανόμαστε, είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα. (Παρατηρήστε ότι η προθυμία να το αφήσουμε δεν σημαίνει να αγνοήσουμε, μισήσουμε, απορρίψουμε, πολεμήσουμε ή καταστρέψουμε ό,τι αισθανόμαστε, αλλά απλά να το αφήσουμε... ακριβώς όπως αφήνουμε ένα αντικείμενο που κρατάμε στο χέρι μας. Σταματάμε να το κρατάμε.)

10. Οι συναισθηματικές ή σωματικές διαταραχές δημιουργούνται από τις «εκπαιδευμένες (αυτοματοποιημένες) συναισθηματικές αντιδράσεις» μας σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα, όπως σε μια συμπεριφορά, ένα γεγονός, μια αλληλεπίδραση, μια κατάσταση, μια ιδέα ή ακόμη και μια σκέψη στο νου μας για το παρελθόν ή το μέλλον. Κάθε συναίσθημα ή κατάσταση του νου μας είναι μια εθισμένη «ενεργειακή δομή», στην οποία εκπαιδευτήκαμε στο παρελθόν και αναπαράγεται όταν οι παλιότερα προγραμματισμένες συνάψεις του εγκεφάλου ενεργοποιούνται δημιουργώντας το μήνυμα ότι «κινδυνεύουμε». Με απλά λόγια, οι εμπειρίες του παρελθόντος (συχνά της παιδικής ηλικίας) μάς κάνουν να αναπτύξουμε συγκεκριμένες «ευαισθησίες» σε ορισμένες συμπεριφορές, γεγονότα και καταστάσεις, αναγκάζοντας μας να έχουμε συναισθήματα όπως φόβο, πόνο, θυμό, ενοχή και άγχος, όταν δεν υπάρχει λογική αιτία να νιώθουμε έτσι. Αυτές είναι ασυνείδητες αντιδράσεις που μάθαμε στην παιδική μας ηλικία. Παρόλο που συνειδητά κατανοούμε ότι είμαστε καλοί, άξιοι, αξιαγάπητοι, ασφαλείς και ελεύθεροι, συνεχίζουμε να βιώνουμε αυτούς τους παιδικούς προγραμματισμούς που μας λένε ότι είμαστε ανάξιοι, όχι αγαπητοί, σε κίνδυνο και περιορισμένοι. Αυτά τα αυτομάτως παραγόμενα ενεργειακά πεδία δημιουργούν τα δυσάρεστα συναισθήματά μας.

Παρά τις συνειδητές πεποιθήσεις μας, τη λογική και τη σοφία μας, αναγκαζόμαστε από αυτά τα εθισμένα ενεργειακά πεδία, δημιουργημένα από άχρηστους αλλά σίγουρα ενεργούς προγραμματισμούς, να αισθανόμαστε άγχος, φόβο, πόνο, θυμό, ενοχή και τις επιδράσεις αυτών των συναισθηματικών διαταραχών στο σώμα, το νου, τις σχέσεις και την ευτυχία μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθινό όταν υποσυνείδητα ή συνειδητά πιστεύουμε ότι κινδυνεύουν η ασφάλεια, αξία, ελευθερία ή ευχαρίστησή μας.

11. Το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε την «ενεργειακή μας κατάσταση» ενώ εστιαζόμαστε στο συγκεκριμένο συναίσθημα, διαταραχή, σωματικό πόνο ή δυσφορία, επιθυμία ή πεποίθηση. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους, που εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη τεχνική. Ακολουθούν κάποιες τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν μόνες τους ή σε συνδυασμό με άλλες.

12. Όταν κάποια από τις ακόλουθες τεχνικές αλλάξει με επιτυχία τη συναισθηματική μας κατάσταση σε σχέση με συγκεκριμένη συμπεριφορά, γεγονός ή κατάσταση, τότε αυτό αλλάζει το πώς αντιδρούμε συναισθηματικά, χημικά, ορμονικά και ηλεκτρομαγνητικά σ' αυτό το συγκεκριμένο ερέθισμα. Αυτό σημαίνει ότι ο υποθάλαμός μας εκκρίνει συγκεκριμένα πεπτίδια και ο εγκέφαλός μας δημιουργεί νέες νευρο-δικτυακές συνάψεις σε σχέση με το ίδιο ερέθισμα, το οποίο μας ενοχλούσε μέχρι τώρα. Όταν γίνει αυτό αρκετές φορές, αυτή η νέα πιο θετική αντίληψη και αντίδραση γίνεται ένα νέο μοντέλο. Αρχίζουμε να βιώνουμε τα ίδια γεγονότα και καταστάσεις με μεγαλύτερη εσωτερική ασφάλεια, αξία και γαλήνη.