Πρακτικό Σεμινάριο για Γονείς

ΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑ & ΕΥΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ενδυνάμωση συναισθηματικής ασφάλειας και σύνδεσης 

Το να είσαι γονέας μπορεί να είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής, μοιράσματος αγάπης, φροντίδας και συναισθηματικής εκπλήρωσης καθώς βλέπουμε τα παιδιά μας να αναπτύσσονται και να ανθίζουν στη ζωή.

Στη σύγχρονη εποχή η αβεβαιότητα αυξάνεται και είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να καλλιεργήσουμε στο σπίτι ένα κλίμα ασφαλούς σύνδεσης με τα παιδιά μας. Ως γονέας είσαι εκείνος που θα δείξει το δρόμο για τη σύνδεση. Συχνά όμως νιώθεις ότι δεν ανταποκρίνεσαι αποτελεσματικά σ' αυτό το ρόλο σου

Οι απαιτήσεις και οι δυσκολίες της ζωής σε οδηγούν να βιώνεις: 

συγκρούσεις, εκνευρισμό, άγχος,
απόγνωση, εξάντληση, ανεπάρκεια,
έλλειψη επικοινωνίας, πίεση,
αποτυχία και χωριστότητα 
στην οικογένεια 

Θέλεις:

 • να βοηθήσεις το παιδί σου να συνεργάζεται, χωρίς να φωνάζεις ,να απειλείς ή να τιμωρείς; 
 • να δυναμώσεις και να γλυκάνεις τη σχέση με το παιδί σου, πριν φτάσει στην εφηβεία;
 • να λάβεις πρακτικά εργαλεία να μειώσεις το άγχος σου και να είσαι υπομονετικός με το παιδί;
 • να έχεις υποστήριξη και γνώση στο ρόλο του γονέα και να νιώθεις αυτοπεποίθηση;
 • να γνωρίζεις στρατηγικές για αυτές τις στιγμές που ενώ έχεις δοκιμάσει τα πάντα, έχεις «κολλήσει» και βρίσκεσαι σε αδιέξοδο ;
 • να βιώνεις την πληρότητα & την ικανοποίηση του να είσαι γονέας ;

Σε αυτό το βιωματικό σεμινάριο για γονείς :

 • Αναγνωρίζεις τις ακραίες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές μας, και τα συναισθήματα ανυπομονησίας, θυμού ,απογοήτευσης , που ενεργοποιούνται και μας οδηγούν σε συγκρουσιακή σχέση με το παιδί και εμποδίζουν τη βαθύτερη επικοινωνία και σύνδεση μαζί του.
 • Μαθαίνεις πρακτικές και τρόπους που μας διευκολύνουν να μην επαναλαμβάνουμε αυτές τις συμπεριφορές αλλά να επιλέγουμε με διαύγεια τη βέλτιστη αντίδραση σε κάθε περίσταση , ώστε να ρέει με ευκολία η καθημερινότητά μας.
 • Κατανοείς τις ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες του παιδιού ανάλογα με την ηλικία του και δημιουργούμε ένα κλίμα ασφάλειας που επιτρέπει στο παιδί να εκφράζει τα συναισθήματά του μέσα σε σαφή όρια.
 • Συνειδητοποιείς ότι η δική μας συναισθηματική αυτορρύθμιση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη δημιουργία κλίματος ασφάλειας και σύνδεσης στην καθημερινή επαφή με το παιδί μας.
 • Έρχεσαι σε συνειδητή επαφή με την αναπνοή σου και μαθαίνεις πως να μεταβαίνεις από ένα δυσάρεστο συναίσθημα όπως η απογοήτευση ή η ανησυχία ,σε ένα αναζωογονητικό ,όπως η φροντίδα, η εκτίμηση ή η αναγνώριση Αυτό δημιουργεί μια κατάσταση συνοχής στο σώμα ,που φέρνει γαλήνη ,ηρεμία και νοητική διαύγεια.
 • Εφαρμόζεις την τεχνική της καρδιακής αναπνοής ,η οποία αποτελεί τη βάση των τεχνικών της Ακαδημίας της Καρδιάς και είναι από μόνη της ένα ισχυρό εργαλείο ,για να βοηθήσει εσένα και το παιδί σου να επιβραδύνετε μια αντίδραση ή να επιλέξετε μια διαφορετική αντίδραση. Κάνει χώρο για μια ήρεμη και ευέλικτη σύνδεση.

Με τη συμμετοχή σου στο πρόγραμμα θα αναπτύξεις δεξιότητες που θα σε βοηθήσουν:

 • να αισθάνεσαι ειρήνη, χαρά και αυτοπεποίθηση στον ρόλο σου ως γονέας
 • να προσφέρεις με διαύγεια λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις που προκύπτουν με το παιδί σου
 • να διαχειρίζεσαι καλύτερα την καθημερινότητα και τις δυσκολίες επικοινωνίας
 • να διατηρείς την ηρεμία σου και τη διαύγεια του νου ακόμη και στις διαφωνίες με το παιδί σου
 • να ενισχύεις τις δυνάμεις του και να συνδέεσαι περισσότερο και βαθύτερα
 • να βιώνεις λιγότερο δράμα και περισσότερη αγάπη στην οικογένεια σου
 • να ανησυχείς λιγότερο και να απολαμβάνεις το ταξίδι της γονεϊκότητας περισσότερο
 • να είσαι ο γονέας που θέλεις να είσαι

Η Ακαδημία της Καρδιάς εφαρμόζει και μεταδίδει επιστημονικά αποδεδειγμένες πρακτικές 

που μειώνουν και αποτρέπουν μεγάλο μέρος της υπερφόρτωσης άγχους και της εξάντλησης 

 που συνοδεύει την προσπάθεια να είσαι αποτελεσματικός γονέας στην καθημερινότητα μέσα στην οικογένεια.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το πρόγραμμα δομείται σε τέσσερις ενότητες:

Στην Πρώτη ενότητα, θα αναγνωρίσετε τις καταστάσεις που απορροφούν την ενέργειά σας και εκείνες που την ανανεώνουν στη ζωή σας, Θα μάθετε να απομακρυνθείτε από την αυτοκριτική και να προχωρήσετε προς την αυτοσυμπόνια, και θα εξασκηθείτε σε δύο τεχνικές αυτορρύθμισης. Οι δραστηριότητες και οι πρακτικές  θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε δεξιότητες για την αυτορρύθμιση και να δημιουργήσετε μεγαλύτερη σύνδεση μέσα στην οικογένειά σας.

Στη Δεύτερη ενότητα, συζητάμε τη έννοια της συνοχής και   το πώς να διαχειρίζεστε έντονα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της δικής σας αυτορρύθμισης και γνωρίζουμε δύο επιπρόσθετες τεχνικές . Οι δραστηριότητες και οι πρακτικές σε αυτήν την ενότητα θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε ορισμένους ασυνείδητους παράγοντες άγχους  του  παιδιού σας και να το βοηθήσετε να αναπτύξει τη δική του ικανότητα αυτορρύθμισης.

Στη Τρίτη Ενότητα,η αποτελεσματική επικοινωνία είναι μία ουσιαστική δεξιότητα στο σημερινό κόσμο που πολλοί από εμάς δεν έχουμε μάθει. Η διαδικασία της συνεκτικής επικοινωνίας δημιουργεί ένα ασφαλέστερο χώρο για τους ανθρώπους ,να μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, να αντικατοπτρίζουν την οπτική του άλλου ατόμου και να εργάζονται από κοινού προς μια πιο αποτελεσματική επίλυση. Σ αυτή την ενότητα θα μάθετε την τεχνική της συνεκτικής επικοινωνίας  που θα ενισχύσει τη σύνδεση, την κατανόηση και την ενσυναίσθηση στην οικογένειά. 

Στην Τέταρτη Ενότητα θα μάθετε  να επιλύετε προβλήματα, να αντιμετωπίσετε συγκρούσεις και να συνδέεστε με το διαισθητικό εαυτό.σας.. Αυτή η σύνδεση με τις ποιότητες της  καρδιάς μας, μας βοηθά επίσης να έχουμε πρόσβαση στη  βαθύτερη σοφία μας . Οι δραστηριότητες, σ αυτή την ενότητα μας συνδέουν    με το εσωτερικό μας σοφό κομμάτι έτσι ώστε να επικοινωνούμε πέρα από τις λέξεις και  μέσα από την καρδιά μας 

Διάρκεια12 εβδομάδες (3 μήνες) - Δια ζώσης
(κατόπιν συνεννόησης τις ώρες του σεμιναρίου υπάρχει δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών στον ίδιο χώρο από παιδαγωγό της Ακαδημίας της καρδιάς)

Το ίδιο Πρόγραμμα προσφέρεται και σε Online παρακολούθηση


Σύνολο ωρών 21 

Πότε: Οκτώβριος –Δεκέμβριος
Τετάρτη 18.30-20.30
 11/10 - 25/10 - 01/11 - 29/11 - 6/12 - 20/12
Σάββατο 11.00 - 14.00
21/10 - 11/11 


Συντονισμός:
Σοφία Ταναϊνη, εκπαιδευτής HeartWorks
Ελευθερία Ρουσάκη, εκπαιδευτής HeartWorks  
Κωνσταντίνος Γράψας, εκπαιδευτής HeartMath

για την Ακαδημία της Καρδιάς  

Εκδήλωση ενδιαφέροντος