πιστοποιημένη εκπαίδευση HeartWorks Experience
Ακαδημία της Καρδιάς

Συναισθηματική πειρατεία

Το video μεγαλώνει με κλικ στο εικονίδιο κάτω δεξιά

1. Στο κρανίο μας έχουμε δύο εντελώς διαφορετικούς εγκεφάλους, ο ένας είναι ο σύγχρονος εξελιγμένος εγκέφαλος που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος και είναι ο σκεπτόμενος εγκέφαλος και με αυτόν έχουμε δημιουργήσει τον σύγχρονο πολιτισμό, και ο άλλος είναι το αρχαίο κομμάτι του εγκεφάλου μας, αυτό που είχαμε όταν είμαστε άνθρωποι των σπηλαίων, που λειτουργεί αντανακλαστικά και τον ονομάζουμε ερπετοειδή. Αυτός βρίσκεται σε ύπνωση και γι αυτό ειμαστε πλέον πολτισμένοι και όχι άγριοι.

2. Στην κανονική μας κατάσταση λειτουργούμε με τον σκεπτόμενο εγκέφαλο μας ο οποίος μας βοηθά να αξιολογούμε και να ανταποκρινόμαστε με τον καλύτερο τρόπο στις καταστάσεις της ζωής, να παίρνουμε τις καλύτερες για εμάς αποφάσεις, να είμαστε αποδοτικοί και αποτελεσματικοί στην εργασίας μας και να διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο τις σχέσεις μας. Μέχρι να συμβεί η συναισθηματική πειρατεία.

3. Τότε, το στρεσογόνο ερέθισμα εισέρχεται στον εγκέφαλο μας είτε ως εξωτερικό γεγονός είτε ως εσωτερική σκέψη.

4. Και πηδάει στο καράβι μας ο αρχιπειρατής, ο οποίος έχει το ρόλο του κριτή, του δικαστή. Και αυτός αξιολογεί και κρίνει την κατάσταση, εμάς ή τους άλλους ανθρώπους.

5. Και ανάλογα με το πόρισμα του φωνάζει τους βοηθούς του. Οι οποίοι εγκαθίστανται στο κεφάλι μας, εκεί πίσω στον ερπετοειδή εγκέφαλο.

6. Ο καθένας από αυτούς τους πειρατές έχει σαν όπλο συγκεκριμένα ψέματα με τα οποία παίρνουν τον έλεγχο του σκάφους μας.

Μεγαλώνει η λειτουργία του ερπετοειδούς εγκεφάλου και αναστέλλεται η λειτουργία του σκεπτόμενου. Οι πειρατές έχουν κάνουν κατάληψη στο καράβι μας και εμείς πλέον δεν λειτουργούμε σαν σύγχρονοι εξελιγμένοι άνθρωποι αλλά σαν πρωτόγονοι άνθρωποι των σπηλαίων που βιώνουν συνεχώς κίνδυνο για την επιβίωση τους.

7. Το αποτέλεσμα είναι να βιώνουμε Αίσθημα απειλής, να αλλάζει η λειτουργία του ορμονικού μας συστήματος, να αναστέλλεται η εγκεφαλική μας διαύγεια, η πέψη μας (και να παχαίνουμε ή να έχουμε δυσλειτουργία στα έντερα), να έχουμε διαταραχές ύπνο μας, να αδυνατίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να επιταχύνεται ο ρυθμός γήρανσης και να έχουμε μειωμένη αντίληψη των πραγμάτων και αυτών που συμβαίνουν γύρω μας