8

πιστοποιημένη εκπαίδευση HeartWorks Experience
Ακαδημία της Καρδιάς

για τον/ην εκπαιδευόμενο/η: virginia.sakel@gmail.com (μετά την 26.01.22)


η μετακίνηση στις σελίδες των προηγουμένων & επόμενων ημερών
γίνεται με συνδέσμους στο τέλος της σελίδας


ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΥΚΛΟΥ

Σημειώσεις των συνειδητοποιήσεών σου:
(το σημείο συνειδητοποιήσεων που έφτασες στην τελευταία μας συνεδρία)

> Συναισθήματα απώλειας ενέργειας:
-εξευτελισμός > δασκάλα
-αμφιβολία εαυτού > ξαδέρφη / ενοχή / φόβος / αυτοαπόρριψη / 'τα έκανα όλα σαλάτα'
-απόρριψη από το δημοτικό
- ζήλευα


> Πως κάνω την τεχνική όταν είμαι με άλλους;

> Τσιριτρί-τσιριτρό δημοτικό > γυμνάσιο διαγώνισμα, ρητορική / το έλυσα μόνη μου / και η νίκη ας είναι η μάχη

> Μοναχικότητα σήμερα / αδυναμία / (γήρας και μοναχικότητα) / αναδρομή στο παρελθόν και στα προγονικά / αίσθημα πληρότητας / γκάφα με θεία του συζύγου /  

> ιδέα για ηλικιωμένους / ηθική / να είμαι σοβαρή και να φαίνομαι σοβαρή / σοβαρότητα / δεν επέτρεπα ούτε να σκεφτεί να με φλερτάρει κάποιος / να δώσω δικαίωμα / πανοπλία/ σύνταξη / (reiki από το '92) / οδηγήθηκα.

> Τώρα: το Eγώ με το Εγώ - να σπάσουν τα 'τοιχία' / ανάμνηση με ξαδέρφη / δεν εμπιστεύομαι / φόβος / ντροπή / βάρος = πονοκέφαλοι / δεν μπορώ με το ψεύτικο / δεν αντέχω τη μειονότητα / η αλλαγή (πως αντιμετωπίζω την αλλαγή) / εσωτερική σύγκρουση: το δίκαιο / θέλω το δίκαιο / 'είμαι δίκαιος άνθρωπος' / Αξία = δίκαιο / Τι κάνω όταν η αξία μου καταπατάται; / 

> Δουλεύω τον Κριτή και τα συναισθήματα του / καταγράφω εμπειρίες 

ΑΣΚΗΣΗ: Να εντοπίσεις τις στιγμές 'διαρροής ενέργειας' / τι μου χάλασε τη διάθεση σήμερα ; (γεγονός ή σκέψη)

Άσκηση / πρωί συναίσθημα / μπαίνεις στο μέλλον / μουσική  γύρω στις 11 / πριν από νέα κατάσταση / βράδυ πως κοιμάσαι / φράση στην καρδιά

ΑΣΚΗΣΗ: έκανα 2 μήνες αυτό. Η καθημερινότητα μου έχει αλλάξει με τον εξής τρόπο... το πρωί, κατά τη διάρκεια της ημέρας κάνω αυτά, όταν συναντήσω τον Κριτή κάνω αυτά. 

ΛΙΣΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

 >> Ίσως θα ήθελες καθημερινά να στοχάζεσαι για το ποιες ήταν οι στιγμές
που σου έφεραν διαρροή και ανάκτηση ενέργειας
κατά τη διάρκεια της ημέρας που πέρασε.

ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ > αγάπη - ευτυχία - συμπόνια - κατανόηση - στοργή - αδερφοσύνη - ενότητα - ασφαλής - ειρηνικά - θάρρος - ενθάρρυνση - χαρά - υπομονή - ευγνωμοσύνη - αποδοχή - σεβασμός - πληρότητα - πίστη - ελπίδα - ειρήνη, ηρεμία - επιβεβαίωση [also self-affirmation] - ικανοποίηση - υπερηφάνεια, φιλοτιμία - εκτίμηση, υπόληψη - άλλο .....

>> Ίσως θα ήθελες να δημιουργήσεις ένα τετράδιο στο οποίο θα καταγράφεις τις θετικές στιγμές του παρελθόντος και το συναίσθημα που ένιωσες. Από εκεί μπορείς να τροφοδοτείς την καθημερινή σου Καρδιακή Αναπνοή.

ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ > αποθάρρυνση - απόρριψη - ανησυχία - εξευτελισμένος - πληγωμένος - ανησυχία - απογοήτευση - ανασφάλεια - κακομεταχείριση - θυμός - μίσος - κατάθλιψη - εκνευρισμός (γιατί κάτι δεν πάει όπως θέλω) - αμφιβολία - ταραγμένος - μοναξιά - πικρία - ζήλια - φθόνος - ανάξιος - οργή - αυτοαπόρριψη - αμφιβολία του εαυτού - ντροπή - αδικία - ενοχή - εγκατάλειψη - ανυπομονησία - απελπισία - επαίσχυντος ταπεινωμένος - υποτιμημένος - άλλο .... 

>> Ίσως θα ήθελες να εντοπίζεις και να καταγράφεις τις καθημερινές στιγμές που σε ενοχλούν. Έτσι διδάσκεις στον εαυτό σου την αυτοπαρατήρηση. Μόνο με αυτοπαρατήρηση μπορείς να διακόψεις την διαρροή ενέργειας όταν αυτή συμβεί. (Τις περισσότερες φορές δεν την καταλαβαίνουμε διότι δεν συνηθίζουμε να κοιτάζουμε μέσα μας).

'Βιώνω τον κόσμο μέσα από τα συναισθήματα μου'

>> Ίσως θα ήθελες να θυμάσαι πως οτιδήποτε και αν γίνεται στο εξωτερικό περιβάλλον, αυτό που καθορίζει το πως το βιώνεις είναι η εσωτερική σου μουσική υπόκρουση.  Τη μουσική αυτή υπόκρουση την ορίζουν είτε οι 'πειρατές σου, είτε εσύ'. 

>> Ίσως θα ήθελες συχνά να κάνεις μια διακοπή σε ότι κάνεις, να έρχεσαι στην Καρδιά και να αναρωτιέσαι: Τι μουσική παίζω;  Μπορώ να την αλλάξω;*

*με το συναίσθημα, όχι με το νου

>> Ίσως θα ήθελες να γνωρίζεις ότι κάθε φορά που διαταράσσεται η εσωτερική σου ισορροπία, έχεις υποστεί 'συναισθηματική πειρατεία'. Ο βασικός πειρατής είναι ο Κριτής/Δικαστής σου. Αυτός ενεργοποιεί και 9 βοηθούς. Κάθε πειρατής έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και χρησιμοποιεί συγκεκριμένα 'ψέματα' για να σε πείθει ότι λειτουργεί προς όφελός σου.

περισσότερα για τους πειρατές θα βρεις εδώ >>

>>  Ίσως θα ήθελες κάθε φορά που αισθάνεσαι συναισθηματική δυσφορία να αναζητάς τον Κριτή σου. Πότε αναδύεται ο Κριτής, τι σκέφτεται, πως αισθάνεται;

Κοριτσάκι - Κριτής - Παρατηρητής

Παράλληλα με τον Κριτή συνάντησες το Κοριτσάκι. Το Κοριτσάκι και ο Κριτής είναι δύο διαφορετικές εσωτερικές οντότητες. Εσύ είσαι ο Παρατηρητής τους. Μπορείς να συντονιστείς είτε με η μία, είτε με την άλλη οντότητα και να βιώσεις τα συναισθήματα τους. Να συνδεθείς μαζί τους από Καρδιά σε Καρδιά και να γνωρίσεις τα βαθύτερα αίτια της συναισθηματικής σου αντίδρασης στα γεγονότα της καθημερινότητας. 

Στο τέλος της σελίδας θα βρεις πολλούς διαφορετικούς Οδηγούς Αναπνοής
για να επιλέξεις
.

>> Ίσως θα ήθελες να διδάξεις το σώμα σου να ισορροπεί μπαίνοντας σε κατάσταση συνοχής. Αυτό γίνεται μόνο με την τακτική και σταθερή επανάληψη. 3-5 λεπτά Καρδιακής Αναπνοής το πρωί που ξυπνάς θέτουν το ρυθμό της ημέρας. 3-5 λεπτά Καρδιακής Αναπνοής πριν κοιμηθείς το βράδυ, ρυθμίζουν τη συνειδητότητα σου να έρθει σε επαφή με τον ανώτερο εαυτό σου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Δες τη πιο φωτεινή εκδοχή του εαυτού σου κατά τη διάρκεια της Καρδιακή Αναπνοής και αφέσου να κοιμηθείς. Το πρωί θα είσαι πλήρης ενέργειας και διάθεσης. 

>> Ίσως θα ήθελες κατά τη διάρκεια της ημέρας, να κάνεις μικρά διαλείμματα Καρδιακής Αναπνοής για να ισορροπήσεις το νευρικό σου σύστημα.

>> Ίσως θα ήθελες να μπαίνεις σε συνοχή με μια βαθειά ανάσα Καρδιακής Αναπνοής πριν αλλάξεις δραστηριότητα, πριν μεταβείς σε ένα καινούργιο χώρο ή πεδίο δράσης, πριν μια συζήτηση ή επικοινωνία. Όσο πιο συχνά μπορείς, μία Καρδιακή Αναπνοή θα επαναφέρει στο σύστημα σου σε βέλτιστη κατάσταση (αν κάνεις την πρωινή και βραδινή σου άσκηση αδιαλείπτως)

Πρόσθετες πληροφορίες βάσει ερώτησης σου 

2022-01-24 19:19
Όταν νοιώσω αρνητικό συναίσθημα για άτομο [έχω την εικόνα του] ή καρδιακή αναπνοή γίνεται με το κοριτσάκι, με το πρόσωπο, ή με το συναίσθημα;

ΑΠ: Εδώ ο Κριτής κρίνει τους άλλους.
Εξαρτάται τι θέλεις να κάνεις.
Μπορείς να επιλέξεις είτε να αντικαταστήσεις το συναίσθημα αυτό (που εκκρίνει κορτιζόλη και επιταχύνει τη φθορά των συστημάτων σου) με κάποιο άλλο συναίσθημα που δουλεύει υπέρ σου, είτε να το χρησιμοποιήσεις για να αναλύσεις τις βαθύτερες αιτίες μέσα σου και να τις θεραπεύσεις.

1. (πληροφορία επιπέδου Α)
1.α Στο στάδιο που είμαστε κάνουμε το πρώτο.
Χρησιμοποιούμε συνεπώς την Καρδιακή Αναπνοή για να αποσπάσουμε την εστίαση μας από το στρεσογόνο ερέθισμα. 'Αγκυρώνουμε' την εστίαση της προσοχής μας στην διαδρομή της αναπνοής μας μέσα και έξω από την καρδιά καθώς αναπνέουμε λίγο πιο αργά και λίγο πιο βαθειά από ότι συνήθως. Έτσι σβήνει η ένταση του στρεσογόνου συναισθήματος και μπαίνουμε σε ισορροπία.
1.β Από εκεί, επιλέγουμε μία ανανεωτική ανάμνηση από τη συλλογή των θετικών εμπειριών που έχουμε συλλέξει (και καταγράψει) στην άσκηση με τις θετικές στιγμές της ζωής μας (χρειάζεται να την κάνουμε συχνα αυτή την άσκηση διότι από εκεί φορτίζουμε την καρδιά μας όταν αυτό χρειαστεί). Αναπνέεις δηλαδή την παρελθούσα εμπειρία σου και το συναίσθημα που εμπεριέχει. Η τεχνική αυτή ονομάζεται Quick Coherence (Άμεση Συνοχή). Μπορείς να σταματήσεις εκεί παραμένοντας στο βίωμα της όμορφης εμπειρίας σου όσο χρόνο το απολαμβάνεις.

2. [πληροφορία επιπέδου Β)
2.α Αν θέλεις να πας πιο βαθειά, δες τον Κριτή σου.
Ο Κριτής βρίσκει ατέλειες. Τι ατέλεια βλέπει στον άλλο και τον ενεργοποιεί; Τι σκέφτεται ο Κριτής γι αυτό που βλέπει; Ποια η πεποίθησή του που δημιουργει αυτό που σκέφτεται;
2.β Και τέλος, με μια βαθειά και άνετη εισπνοή, ρώτα τη δική σου καρδια: «τι πιστεύει ο Κριτής ότι κινδυνεύει για εμένα εδώ από αυτό που βλέπω; Πως η συμπεριφορα ή η κατάσταση του άλλου απειλεί εμένα και πως;.

Οδηγείες εφαρμογής
Ξεκίνα μόνο με τα 1.α και 1.β μαζί.
(προυπόθεση να καταγράφεις τις παρελθούσες θετικές εμπειρίες και να τις βάζεις στην Καρδιακή σου Αναπνοή καθημερινά πρωι-βράδυ κατ'ελάχιστον - μόνο τότε θα μπορείς να τις ανασύρεις τη στιγμή της πειρατείας, αν έχει καταγραφεί δηλαδή η αντίδραση στη μνήμη του σώματος. Η καταγραφή αυτή γίνεται με την επανάληψη).
Βήματα:
Ξεκινάμε με Καρδιακή Αναπνοή.
Προχωράμε σε Άμεση Συνοχή προσθέτωντας μια θετική ανάμνηση και εισαγωγή συναισθήματος.Όταν τα κατακτήσεις δοκίμασε συνδιασμούς επιπέδου Β:
- 1α + 1β + 2α
- 1α + 1β + 2β
- 1α + 1β + 2α + 2β
ανάλογα με την όρεξή σου (αυτό θα γίνει αργότερα, τώρα απλά σου δίνω μια εικόνα για να την επεξεργαστείς και να πειραματιστείς στην προπόνηση σου).

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ:
1- Καρδιακή Αναπνοή που γίνεται Άμεση Συνοχή πρωί/βράδυ (όσο χρόνο είναι όμορφο).
2- Υπενθύμιση στον εαυτό σου όσο πιο συχνά γίνεται για 2-3 Καρδιακές Αναπνοές κατά τη διάρκεια της ημέρας (αποφάσισε πως θα το θυμάσαι).
3- Καταγραφή των θετικά φορτισμένων στιγμών της ζωής σου (αυτές θα βάζεις στην Άμεση Συνοχή).

Πως ολοκληρώνεις

Το τελικό βήμα είναι δικό σου.
Μπες σε συνοχή και συλλογίσου την εμπειρία σου στην Ακαδημία της Καρδιάς. Τί έμαθες που δεν γνώριζες ; Πως αυτά θα σε βοηθήσουν στην ζωή σου ; Τι χρειάζεται να κάνεις για να παραμείνεις συντονισμένη ;

Μπορείς να δημιουργήσεις ένα προσωπικό πρόγραμμα καθημερινού επανασυντονισμού σου ; 


Αν 'ναι', τότε έχεις τη δυνατότητα να το μοιραστείς μαζί μου.
Θα χαρώ να το λάβω ώστε να αποκτήσεις την ευκαιρία μίας δωρεάς μηνιαίας συνάντησης μαζί μου για τους 6 επόμενους μήνες όπου θα αξιολογούμε την πορεία σου και να κάνουμε διορθωτικές-εξελικτικές κινήσεις.


Πάρε αυτή την ευκαιρία καταγράφοντας τις δικές σου επιγνώσεις και το καθημερινό πρόγραμμα επανασυντονισμού σου -που θα φτιάξεις εσύ για εσένα - στην φόρμα που ακολουθεί.
Κ 

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 1
(για εσένα)

Το σύστημα εκπαίδευσης της Ακαδημίας της Καρδιάς, είναι ένα πλήρες και αποτελεσματικό σύστημα συναισθηματικής και ενεργειακής αυτορρύθμισης και αυτογνωσίας που διδάσκεται σε κύκλους με προσωποποιημένη επαφή, ανάπτυξη και πληροφορία, με σκοπό την ατομική, κοινωνική και παγκόσμια συνοχή και τη μετάβαση μας στο νέο είδος ανθρώπου της εποχής του Υδροχόου.  Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για τις δραστηριότητες  Ακαδημία της Καρδιάς υπάρχουν εδώ >>

Βοήθησε μας να ανοίξουμε τον κύκλο της καρδιάς

Ανατροφοδότητση

Ολοκληρώθηκε ένας μικρός εισαγωγικός κύκλος εκπαίδευσης στην Ακαδημία της Καρδιάς.
Τα σχόλιά σου, οι εντυπώσεις σου ή ακόμη και ένα μικρό κείμενο για την εμπειρία σου από την επαφή μας θα μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε. Πως και πόσο βοηθήθηκες από την προκαταρκτική αυτή εκπαίδευση? Θα το σύστηνες σε άλλους; Γιατί ;  Πως θα μπορούσαμε να είχαμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στην εργασία που κάναμε μαζί ; Η πληροφορία που θα μας δώσεις θα βοηθήσει τόσο εμάς όσο και πολλούς άλλους συνανθρώπους μας. 

Να είσαι πάντα καλά. 

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2
(για τους άλλους)

ευχαριστούμε 

ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
προηγούμενων συναντήσεων

Οι επικοινωνία μας κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης:

11.12.21
1)Ένταση-ταχυκαρδία-ανάγκη να κλείσω τα αυτιά μου.
2)χαρά-ηρεμία- διάθεση να χορέψω. 

02.01.22
Καλησπέρα Κωνσταντίνε! Καλή χρονιά!
Κάνω τις *ασκήσεις μου* καθημερινά και ελπίζω να τις κάνω σωστά.
Αφήνομαι σε ένα θετικό συναίσθημα και αυτό με οδηγεί σε μια εικόνα.
Συνεχίζω με την καρδιακή αναπνοή. 

2022-01-09 18:32
1.Εχει μπει στην ρουτίνα μου η πρωινή και η βραδυνή ασκηση
2.Όταν εχω ένταση ή κατι που με αναστατώνει, μηχανικά κάνω την αναπνοή.
3.αυτές τις 2 ημέρες εχω εσωτερική ησυχία (μακαριότητα..) 
Επίσης δουλεύω πολύ με τις εικόνες. 

2022-01-10 13:17
Ξεκίνησα την άσκηση εγώ, δικαστής, κοριτσάκι, με πολύ καλή διάθεση.
Το παιδί μου κρατάει σφιχτά το χέρι. Είμαι προστατευτική μαζί του. Ο δικαστής είναι ένα δάχτυλο (υπερμεγέθες).  Στην 2η ή 3η αναπνοή υπάρχει φόβος και στις δύο μας. Μουδιάζει ο κορμός μου και τα χέρια μου. Έχω αγωνία.

Σταματώ την άσκηση. 

2022-01-11 15:05

Το ερώτημα στην άσκηση ήταν πως θα ήθελα να αισθάνομαι βλέποντας την εικόνα που περιέγραψα.
Ξεκίνησα την άσκησή μου με την συγκεκριμένη εικόνα. Κοιμήθηκα.
Την έκανα πάλι λίγο αργότερα. Μετά την 2η ή 3η αναπνοή χωρίς σκέψεις , η εικόνα ειχε αλλάξει.
Όλα ήταν ειρηνικά , φιλικά και ήρεμα ανάμεσα στους 2 . Εγώ δεν υπήρχα. Όταν επανήλθα ήμουν σε εξαιρετική διάθεση. Έχω μια ισορροπία και είμαι πολύ ευδιάθετη.🙏 

2022-01-12 09:28 
Ο κριτής και το κοριτσάκι έχουν καλή σχέση. Συνομιλούν,

Για το κοριτσάκι θέλω να είναι χαρούμενη και ελεύθερη.
Για τον κριτή να είναι δίκαιος και καλοπροαίρετος
Μου αρέσει να κάνω άσκηση με mandala 


2022-01-13 11:02
...να δείξει κατανόηση. Να συζητήσει με το κοριτσάκι 

2022-01-15 08:26
1.την εσωτερική εργασία θα την κάνω μια φορά [ΑΠΑΞ] ή κάθε μέρα ;

Απ> Μία φορά την ημέρα, κάθε φορά σαν να είναι η πρώτη φορά. 
- Προσπάθησε να τοποθετείς την εικόνα και τις ερωτήσεις στην καρδιά και να αφουγκράζεσαι χωρίς να ενεργοποιείται ο εγκέφαλος για να φέρει αυτός την απάντηση. Απλά αφουγκράσου με αγάπη και χωρίς πίεση.  

2.εαν είναι διαφορετικές οι παρατηρήσεις ,τις γράφω όλες στο τετράδιο; 

Απ> Το καλύτερο είναι να επαναλαμβάνεις τη διαδικασία κάθε φορά σαν να είναι η πρώτη φορά. Το κλειδί είναι να μην γίνεται από τον εγκέφαλο αλλά από την καρδιά. Στο τετράδιο τις γράφεις όπως έρχονται για να δεις την εξέλιξη.

2022-01-21 08:21
Θα σου γράψω κάποια παραδείγματα κα θα ήθελα να μου πεις αν αυτές οι σκέψεις προέρχονται απο τον κριτή. Π.Χ
Με κατηγορώ ''πώς είμαι σπάταλη--πως είμαι αδιάφορη---πως δεν έπρεπε να παραχωρήσω κάτι στο παρελθόν---για κάτι που κάνω ή έκανα κ.λ.π.
Δεν συγκράτησα τις ασκήσεις που πρέπει να κάνω. 

ΑΠ: Τώρα θα τα βρεις όλα σε αυτή τη σελίδα

2022-01-21 21:06
Η άσκηση 1 γίνεται με την Καρδιακή Αναπνοή; 

ΑΠ: Αν τον «συλλάβεις» επ' αυτοφώρω μπαίνεις αμέσως στην Καρδιακή Αναπνοή και από εκεί το κοιτάς και τον αναλύεις με καλοσύνη.
Αν το κάνεις στο τέλος της ημέρας ως ανασκόπηση, μπαίνεις σε συνοχή με Καρδιακή Αναπνοή και ξαναβιώνεις τη στιγμή, κοιτάζοντας τον και αναλύοντας τον με καλοσύνη. 
Γενικά η Καρδιακή Αναπνοή αυξάνει την αντιληπτικότητά σου και σου επιτρέπει να έχεις πρόσβαση σε περισσότερη και ποιοτικότερη πληροφορία.
 

2022-01-22 10:32
Σήμερα έχω πολύ άγχος. Έκανα πολλές ασκήσεις [καταδύσεις].
Παρατήρησα πώς, όταν πρόκειται να κάνω μια επαφή [τηλεφώνημα, αίτημα κλπ.] αναστατώνομαι 

ΑΠ: Μιλάς για τη 'συναισθηματική πειρατεία' και την αντιμετώπισή της.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ξεκινήσαμε την εκπαίδευση όπως είχες αναφέρει στην πρώτη μας συνάντηση.  Αυτό το ονομάζουμε συναισθηματική πειρατεία. Κάποια σκέψη, συνειδητή ή ασυνείδητη, καταλαμβάνει το κομμάτι του εγκεφάλου που ενεργοποιεί την κατάσταση κινδύνου. Είναι φυσιολογική διαδικασία, αλλά το ερέθισμα έχει παρερμηνευθεί. Έτσι ενεργοποιείται η κατάσταση άγχους. 

Η ενεργοποίηση δηλαδή του άγχους πρόκειται περί φυσιολογικής αντίδρασης του οργανισμού που σκοπό έχει την επιβίωσή του μέσω της πάλης ή της φυγής. Όταν ο μηχανισμός αυτός ενεργοποιείται χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος χρειάζεται να εξισορροπήσουμε το σύστημά μας.

Πληροφορίες για τη συναισθηματική πειρατεία είναι εδώ:
(όταν στο βίντεο αναφέρεται 'πάνω' ή 'κάτω από τη γραμμή' εννοούμε 'σε κατάσταση ευδαιμονίας' (όμορφη μουσική) ή 'κατάσταση άγχους και πίεσης' (μουσική διαταραχής).

Απόσπασμα εκπαιδευτικού σεμιναρίου:

Άσκηση: Σημείωσε τις στιγμές που ενεργοποιείται η συναισθηματική σου πειρατεία 

Ο τρόπος αντιμετώπισης έχει δύο στρατηγικές:
1. πρώτα να μάθουμε να διακόπτουμε αυτή την κατάσταση και να εξισορροπούμε το σύστημά μας.
2. Μετά, αν θέλουμε να διορθώσουμε τις παρερμηνείες που πυροδοτούν την αντίδραση στρες, να εργαστούμε αυτογνωσιακά με τις βαθύτερες σκέψεις (πεποιθήσεις) που ενεργοποιούν το μηχανισμό συναγερμού του σώματός μας. 

1. Ο άμεσος τρόπος αντίδρασης (η διακοπή της αντίδρασης στρες) προϋποθέτει να έχουμε εξοικειωθεί με την καρδιακή αναπνοή.  Να μπορούμε να φέρνουμε την επίγνωση στην καρδιά τη στιγμή που αντιλαμβανόμαστε τη διέγερση, (μακριά δηλαδή από το ερέθισμα που μας αγχώνει), και να την κρατήσουμε εκεί οραματιζόμενοι την αναπνοή μας να εισέρχεται και να εξέρχεται από την καρδιά. Παράλληλα η αναπνοή μας γίνεται λίγο πιο βαθειά και λίγο πιο αργή από ότι συνήθως. Αυτό ισορροπεί το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα που τείνει να υπερδιεγερθεί καθώς του δηλώνουμε -με παρέμβαση στη φυσιολογία μας- ότι αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος.

Στην ουσία εφαρμόζουμε στην πράξη αυτό που εκπαιδεύουμε το σώμα μας να κάνει πρωί και βράδυ, την Καρδιακή Αναπνοή. Το πρώτο σημαντικό βήμα θα είναι όταν θα αισθανθείς την Καρδιακή Αναπνοή να ξεκινά μόνη της, όταν το σώμα θα έχει κάποια ελαφρά αντίδραση στρες, πριν ακόμη τη συνειδητοποιήσει ο εγκέφαλος. 
Η Καρδιακή Αναπνοή είναι εδώ: 

Σημείωση: αν ήδη κάνεις την Καρδιακή Αναπνοή πρωί και βράδυ, θέσε την πρόθεση να την κάνεις και για μερικά δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια της ημέρας όσες φορές είναι άνετα για εσένα. Σκέψου πως θα μπορούσες να θυμίζεις τον εαυτό σου. Κάποιοι χρησιμοποιούν χαρτάκια post it, κάποιοι άλλοι βάζουν υπενθύμιση στο τηλέφωνο, κάποιοι άλλοι το θυμούνται όταν πίνουν νερό, ή όταν περνάνε από μια πόρτα ... μπορεί να είναι οτιδήποτε, πειραματίσου. .... 

(μια πολύ αποτελεσματική υπενθύμιση είναι όταν έρχεται το στρες!!).

2022-01-23 08:40
Σε ασκήσεις με τον κριτή αναδυθηκαν νεα συναισθήματα.
Εξευτελισμός /ζήλια /αμφιβολία εαυτού /ανασφάλεια/ απόρριψη /οργή

 
ΑΠ: Αυτά είναι τα συναισθήματα που ενεργοποιούν τις πειρατείες άγχους. Βρίσκονται εκεί, σε ένα βαθύτερο επίπεδο, ορίζοντας ίσως τη μουσική υπόκρουση της εμπειρίας σου. Είναι επίσης και το κλειδί για την απελευθέρωση σου από την συγκινησιακή πειρατεία. 

ΑΣΚΗΣΗ:
1. Έλα σε επαφή με την καρδιά σου με Καρδιακή Αναπνοή.
 Άγγιξε το κέντρο της καρδιάς σου με την εισπνοή και την εκπνοή  σου, λίγο πιο βαθειά και λίγο πιο αργά από ότι συνήθως.

2. Διάβασε αργά και διαλογιστικά τα παρακάτω λόγια

«Αγαπημένη μου καρδιά, αιώνια σπίθα της καρδιάς μου. Σε ευχαριστώ που ήσουν και είσαι πάντα εκεί για εμένα. Σε ευχαριστώ που φέρνεις στην επιφάνεια, οτιδήποτε χρειάζεται να δουλέψω και οτιδήποτε είναι καλό για εμένα αυτή τη στιγμή. Σε ευχαριστώ, σε ευγνωμονώ.». 

3. Μείνε στην καρδιακή αναπνοή μέχρι να αισθανθείς τη συμφωνία της καρδιάς σου να εργαστείτε. 

4. Τώρα που είσαι σε καρδιακή επαφή επαφή ,… 
 
Δες το κοριτσάκι στο κέντρο της καρδιάς σου. Μείνε για λίγο μαζί του αναπνέοντας από καρδιά σε καρδιά. 

5. Ζήτα από το κοριτσάκι να δει τον Κριτή και τα συναισθήματα του. Ρώτησε το, πότε ο Κριτής απέκτησε τα συναισθήματα αυτά, για πρώτη φορά, πίσω στο χρόνο,
Εργάσου με ένα συναίσθημα τη φορά.
Μείνε στην Καρδιακή Αναπνοή και αφουγκράσου. (άφησε το μυαλό να αναπαύεται, μείνε στην καρδιά και αφουγκράσου). Πότε εμφανίστηκε αυτό το συναίσθημα για πρώτη φορά; Μένε στην καρδιά χωρίς προσδοκία, άσε την ερώτηση να αναπαυθεί στην καρδιά σου. 

6. Όταν δεις την εικόνα καθαρά, σημείωσε την στο τετράδιο σου (συναίσθημα - γεγονός).
Αν η καρδιά δεν δώσει απάντηση αμέσως, είναι εντάξυ. 

* εργάσου με ένα συναίσθημα τη φορά.  
** κινήσου στη διαδικασία απαλά ώστε να μην ξυπνήσει το μυαλό και τρέξει να σε υπηρετήσει φέρνοντας θόρυβο.
*** η ασκηση αυτή αφορά τις περιπτώσεις που ο Κριτής κρίνει εσένα.  

2022-01-24 19:19
Όταν νοιώσω αρνητικό συναίσθημα για άτομο [έχω την εικόνα του] ή καρδιακή αναπνοή γίνεται με το κοριτσάκι, με το πρόσωπο, ή με το συναίσθημα; 

 

ΑΠ: Εδώ ο Κριτής κρίνει τους άλλους.
Εξαρτάται τι θέλεις να κάνεις.
Μπορείς να επιλέξεις είτε να αντικαταστήσεις το συναίσθημα αυτό (που εκκρίνει κορτιζόλη και επιταχύνει τη φθορά των συστημάτων σου) με κάποιο άλλο συναίσθημα που δουλεύει υπέρ σου, είτε να το χρησιμοποιήσεις για να αναλύσεις τις βαθύτερες αιτίες μέσα σου και να τις θεραπεύσεις. 
 
1. (πληροφορία επιπέδου Α)
1.α Στο στάδιο που είμαστε κάνουμε το πρώτο.
Χρησιμοποιούμε  συνεπώς την Καρδιακή Αναπνοή για να αποσπάσουμε την εστίαση μας από το στρεσογόνο ερέθισμα. Αγκυρώνουμε την εστίαση της προσοχής μας στην διαδρομή της αναπνοής μας μέσα και έξω από την καρδιά καθως αναπνέουμε λίγο πιο αργα και λίγο πιο βαθειά από ότι συνήθως. Έτσι σβήνει η ένταση του στρεσογόνου συναισθήματος και μπαίνουμε σε ισορροπία. 
1.β Από εκεί, επιλέγουμε μία ανανεωτική ανάμνηση από τη συλλογή των θετικών εμπειριών που έχουμε συλλέξει (και καταγράψει) στην άσκηση με τις θετικές στιγμές της ζωής μας (χρειάζεται να την κάνουμε συχνα αυτή την άσκηση διότι από εκεί φορτίζουμε την καρδιά μας όταν αυτό χρειαστεί). Αναπνέεις δηλαδή την παρελθούσα εμπειρία σου και το συναίσθημα που εμπεριέχει. Η τεχνική αυτή ονομάζεται Quick Coherence (Άμεση Συνοχή). Μπορείς να σταματήσεις εκεί παραμένοντας στο βίωμα της όμορφης εμπειρίας σου όσο χρόνο το απολαμβάνεις. 

2. [πληροφορία επιπέδου Β)
2.α Αν θέλεις να πας πιο βαθειά, δες τον Κριτή σου. 
Ο Κριτής βρίσκει ατέλειες. Τι ατέλεια βλέπει στον άλλο και τον ενεργοποιεί; Τι σκέφτεται ο Κριτής γι αυτό που βλέπει; Ποια η πεποίθησή του που δημιουργει αυτό που σκέφτεται;
2.β Και τέλος, με μια βαθειά και άνετη εισπνοή, ρώτα τη δική σου καρδια: «τι πιστεύει ο Κριτής ότι κινδυνεύει για εμένα εδώ από αυτό που βλέπω; Πως η συμπεριφορα ή η κατάσταση του άλλου απειλεί εμένα και πως;

Οδηγείες εφαρμογής
Ξεκίνα μόνο με τα 1.α και 1.β μαζί. 
(προυπόθεση να καταγράφεις τις παρελθούσες θετικές εμπειρίες και να τις βάζεις στην Καρδιακή σου Αναπνοή καθημερινά πρωι-βράδυ κατ’ελάχιστον - μόνο τότε θα μπορείς να τις ανασύρεις τη στιγμή της πειρατείας, αν έχει καταγραφεί δηλαδή η αντίδραση στη μνήμη του σώματος. Η καταγραφή αυτή γίνεται με την επανάληψη).
Βήματα
Ξεκινάμε με Καρδιακή Αναπνοή. 
Προχωράμε σε Άμεση Συνοχή προσθέτωντας μια θετική ανάμνηση και εισαγωγή συναισθήματος. 
 
Όταν τα κατακτήσεις δοκίμασε συνδιασμούς επιπέδου Β:
- 1α + 1β + 2α
- 1α + 1β + 2β
- 1α + 1β + 2α + 2β
ανάλογα με την όρεξή σου (αυτό θα γίνει αργότερα, τώρα απλά σου δίνω μια εικόνα για να την επεξεργαστείς και να πειραματιστείς στην προπόνηση σου).

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ:
1- Καρδιακή Αναπνοή που γίνεται Άμεση Συνοχή πρωί/βράδυ (όσο χρόνο είναι όμορφο). 
2- Υπενθύμιση στον εαυτό σου όσο πιο συχνά γίνεται για 2-3 Καρδιακές Αναπνοές κατά τη διάρκεια της ημέρας (αποφάσισε πως θα το θυμάσαι).
3- Καταγραφή των θετικά φορτισμένων στιγμών της ζωής σου (αυτές θα βάζεις στην Άμεση Συνοχή). 

οδηγός αναπνοής

μεγάλωσε την εικόνα με κλικ στο εικονίδιο κάτω δεξιά της

ΟΔΗΓΟΙ ΙΣΟΧΡΟΝΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

Εδώ θα βρεις 4 Οδηγούς Ισόχρονης Αναπνοής για την πρακτική σου.
Επέλεξε την ταχύτητα που είναι άνετη για εσένα. 
Κάνε εισπνοή όταν η μπίλια ανεβαίνει και εκπνοή όταν κατεβαίνει.
Όταν συνηθίσεις το ρυθμό, εστίασε στην καρδιά που θα εμφανιστεί στο κέντρο της εικόνας και παρακολούθησε την μπίλια μόνο με την περιφερειακή σου όραση. Μείνε στην άσκηση όσο το απολαμβάνεις.
(προαιρετικά: Δοκίμασε, κρατώντας το βλέμμα στην καρδιά στην οθόνη να φέρεις την επίγνωση σου στη δική σου καρδιά.
Έτσι εκπαιδεύεις το σώμα να ισορροπεί το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Μάνταλα 4'' εισπνοή - 4'' εκπνοή / ακολούθησε το σχήμα
- μεγάλωσε το μάνταλα της επιλογής σου με κλικ στο κάτω δεξιά κουμπί του
- επέλεξε ταχύτητα λίγο πιο αργή και αναπνοή λίγο πιο βαθειά από ότι συνήθως
- μεγάλωσε την εικόνα με κλικ στο κάτω δεξιά εικονίδιο
- ρύθμισε την ένταση της μουσικής με τι τρίγωνο κάτω δεξιά ή με τον ήχο της συσκευής σου


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Παρακολουθώντας το υλικό αυτού του ιστότοπου,
αυτόματα συμφωνείτε με τους Όρους Χρήσης αυτή της ιστοσελίδας εδώ >>