Αυτογνωσία - 1ος χρόνος - μάθημα 06 (8)
σώμα σαν καθρέφτης

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 

.....

Αυτογνωσία σελ. ....

τετράδιο εργασίας σελ. 119

Αρχίζουμε με μισή λαμπάδα.
Μαξιλάρι, σώμα ανετο, κίνηση χεριών με αναπνοή.
Αργη ταχύτητα.
Βαθιά, πλήρη αναπνοή.
Συνειδητή κίνηση και αναπνοή.—-Τριγωνική αναπνοήΕισπνοή κράτημα εκπνοή——Πόδια, λεκανη, κοιλιά, στήθος, αυχένας, κεφάλι, μέτωπο, μάτια—-Ποια μέρη του σώματος αντιστέκονται να χαλαρώσουν, Ένταση, πόνος η κράτημαΗ επίγνωση σε ένα μέρος του σώματος. Νιώστε το. Την ενέργεια και την κατάσταση των μυών. Ποια συναισθήματα είναι αποθηκευμένα εκεί; Δείτε αν μπορείτε να τα συνειδητοποιήσετε. Άγχος, φόβος, θυμός, θλίψη, πόνος;—-Πιο ερέθισμα η ερεθίσματα δημιουργούν αυτό το συναίσθημα; Τι συμβαίνει τι έχει συμβεί που δημιουργεί αυτή την ενέργεια και το συναίσθημα στο σώμα σου;—-Τι πιστεύετε που σου δημιουργεί αυτά τα συναισθήματα;—-—-Γυρνάω δεξιά και ξαπλώνω ανάσκελα.
Θα σας ρωτήσω ερωτήσεις, αφήστε τις απαντήσεις εμφανιστουν ελεύθερα από μέσα σας, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
Που νιώθετε το συναίσθημα αυτό στο σώμα σας; Ίσως λυπη ή κάποιο άλλο; Που επικεντρώνεται η ενέργεια του θυμού αν υπάρχει;
Θυμηθείτε στιγμές που νιώθω ότι φόβο η πανικό. Που νιώθετε το φόβο ή τον πανικό στο σώμα; Που αποθηκεύεται; Στιγμές που νιώσατε ένοχοι ντροπή. Που τα νιώθεις το σώμα σας;
Στιγμές που νιώθω την γαλήνη. Που νιώθετε γαλήνη στο σωμα σας;
Στιγμές που νιώθω την αγάπη. Που νιώθετε αγάπη στο σώμα σας;
——Ποια μέρη του σώματος δεν είναι εντελώς χαλαρά, έχουν κάποιο σφίξιμο η ένταση η κράτημα;
Επιλέξτε ένα τέτοιο μέρος και νιώστε το. Διότι την ενέργεια εκεί ή την ένταση. Πιο συναίσθημα η συναισθήματα βρίσκεται στην ενέργεια αυτή; Ποια συναισθήματά εμποδίζουν αυτό το μέρος του εαυτού σας να αφεθεί; Ποιες είναι οι πεποιθήσεις που δημιουργούν αυτά τα συναισθήματα;
Δεχτείτε αυτό το μέρος του εαυτού σας όπως είναι. Νιώστε αγάπη γι' αυτό το μέρος του εαυτού της. Αφήστε το να χαλαρώσει μέσα στην αποδοχή και στην αγάπη σας.—-
Μπορείτε σιγά-σιγά να συνέρχεται και να σημειώσετε αυτά που μπορείτε να θυμηθείτε.

Σήμερα είναι το όγδοο μάθημα του πρώτου χρόνου αυτογνωσίας. Το θέμα είναι πώς να καταλάβουμε τον εαυτό μας και τα συναισθήματά μας μέσα από το σώμα. Τι νιώθουμε και γιατί το νιώθουμε κι αν θέλουμε να αλλάξουμε. Να αγαπάμε πιο σταθερά και πιο άνετα. Να ξέρουμε τι θέλουμε από τη ζωή. Να αποκτήσουμε εσωτερικη σταθερότητα και ηρεμία και ευτυχια.
Είμαστε στο στάδιο της αυτοπαρατηρήσης. Ζητήσαμε να παρατηρήσετε τα συναισθήματα και να τα σημειώνεται κάθε μέρα. Και να το αναλύσετε: ερεθισμα συναίσθημα και πεποίθηση.
—-Υπάρχουν πολλές φορές που δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Άσχημα απλώς νιώθω άσχημα. Κι άλλες φορές που νιώθουμε ότι είμαστε καλά αλλά παρόλο που νιώθουμε ότι είμαστε καλά δημιουργούνται ψυχοσωματικές αρρώστιες. Δημιουργούνται προβλήματα μέσα μας σωματικά επειδή έχουμε αγνοήσει για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα τα μηνύματα που μας δίνει το σώμα μας.
Η άσκηση για την εβδομάδα αυτή είναι να χρησιμοποιήσουμε το σώμα μας σαν 1 m, σαν ένα καθρέφτη για της εσωτερικής μας κατάστασης. Είναι εύκολο να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας αλλά δεν μπορούμε να κοροϊδέψουμε το σώμα μας. Ότι δεν έχουμε άγχος και δεν έχουμε θυμό, η θλίψη. Αλλά το σώμα μας δεν μπορούμε να τον κοροϊδέψουμε. Το νιώθει, το αποθηκεύει και το εκδηλώνει. Για να μπορώ να νιώθω τι γινεται στο σώμα μου πρέπει να έχω ένα σημείο αναφοράς. Μήπως μπορεί να νιώθει το σώμα μου χωρίς όλα αυτές τις εντάσεις που δημιουργούνται από τα συναισθήματά αλλιώς νομίζω ότι είναι νορμάλ παίρνω την συγκεκριμένη κατάσταση σαν νορμάλ σαν φυσικό γιατί δεν έχω ένα σημείο αναφοράς του πως είναι το σώμα όταν είναι κάτω από την επιρροή των συναισθημάτων και τασφιξιματα αυτά γι' αυτό είναι πολύ χρήσιμο να κάνετε κάθε μέρα η βαθιά χαλαρωση.
Υπάρχουν άφθονες κασέτες και cd στο γραφείο με διάφορα θέματα… το ουσιαστικο αυτη τη στιγμη δεν ειναι τα θεματα αλλα να μπορείτε να χαλαρώσετε και να έχετε ένα σημείο αναφοράς τι σημαίνει ένα χαλαρό σώμα. Το σώμα στη φυσική του κατάσταση χωρίς την επένδυση των συναισθημάτων μας είναι εντελώς αφημενο είναι ένα μωρό. Εντελώς χαλαρό αφημένο σε αρμονία ηρεμία εμείς με το νου μας με τις υποσυνείδητες εντολές που βγαίνουν από το υποσυνείδητό μας και από τα συναισθήματά μας αναγκάζομαι την κοιλιά μας να είναι σφιγμένη, τους ώμους να είναι σφιγμένους, τα μάτια να είναι σφιγμένα,Το κεφάλι να είναι σφιγμένο, τα χέρια, τα πόδια. Και αυτό γίνεται μια μόνιμη κατάσταση και δεν το καταλαβαίνουμε καν. Κι εσύ μαζί αυτή την εβδομάδα είναι εκτός από την αυτοπαρατήρηση και το ημερολόγιο να κάνουμε χαλάρωση καθημερινά και εκεί που χαλαρώνουμε να εντοπίζουμε τα σημεία που δυσκολεύονται να χαλαρώσουν. Ποια ειναι σημεία αυτά; πόσοι από σας βρήκατε την κοιλιά σας δυσκολεύεται να χαλαρώσει; Κεφαλι; Ματια, μαγουλα, χερια, ποδια, αυχενα;
Βασικά βλέπω ότι περισσότερα για τον αυχένα και το κεφάλι σαν σημεία από δυσκολεύεται τότε μέσα στην χαλάρωση αυτή ρωτήστε τι νιώθω την νιώθω στον αυχένα μου τι νιώθω στο κεφάλι μου πια συναισθήματα είναι αυτά που δυσκολεύουν τον αυχενα μου και το κεφάλι μου την κοιλιά μου ή τα χέρια μου η οποιοδηποτε μερος σώματος να χαλαρώσει.
Όταν θα βρείτε τα συναισθήματά συνεχίζουμε το ίδιο που κάναμε την προηγουμενη εβδομαδα και ρωταμε, ποιο είναι το ερεθισμα τι είναι αυτό που έχει γίνει στη ζωή μου η δεν γίνεται πια. Μπορεί να εχω συναίσθημα κολλημένο στην κοιλιά μου εδώ και 50 χρόνια. Ή κάτι που γίνεται σήμερα, η κάτι που φοβάμαι ότι θα γίνει αύριο. Θέλω όμως να ξέρω. Ένας άνθρωπος με αυτογνωσία που γνωρίζει το σώμα του γνωρίζει τι του λέει το σώμα του μέσα από αυτό.
Το σφιξιμο-το συναισθημα-το ερεθισμα-οι πεποιθησεις
Αυτό μπορεί να γίνεται, να το κάνουμε οποιαδήποτε στιγμή όχι μόνο στην χαλάρωση.
Να προσέχω πιο μέρος του σώματος μου είναι σφιγμένο και και να βρίσκω το λόγο.
Τι νιώθω; Και έτσι αποκτά αυτογνωσία.
Το δεύτερο όφελος είναι τη στιγμή που το συνειδητοποιώ να το διορθώσω.Να το χαλαρώσω συνειδητά.
Έτσι εκπαιδεύω το σώμα μου διαφορετικά. Αλλάζω το ενεργειακό πεδίο στο οποίο έχει συνηθίσει να βρίσκεται.Όταν το συνειδητοποιώ ξανά και ξανά και το διορθώνω, αυτό αλλάζει.Εκπαιδεύω το σώμα μου διαφορετικά.
Πολλά συναισθήματα που έχω αποθηκευμένα μέσα μου πλέον δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Έχουν μείνει από το παρελθόν και απλά χρειάζεται να τα μαλακώσω. Μπορεί να μη χρειάζεται καν ανάλυση για μερικά από αυτά. Να χρειάζεται απλώς να το εντοπίσω και να τα χαλαρώσω, να καθίσω διαφορετικά και να εκπαιδεύσω το σώμα μου να χαλαρώνει.
Τώρα έχουμε δύο εργαλεία, το ένα είναι το ημερολόγιο που καταγράφουν τα συναισθήματα τα ερεθίσματα και τις πεποιθήσεις, κάνουμε μια μικρή ανάλυση, και το άλλο είναι η παρατήρηση του σώματος.
——
Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία στα οποία συνήθως αποθηκεύονται συγκεκριμένα συναισθήματα αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Θα ήταν λάθος να λέμε ότι έχουμε το τάδε συναίσθημα επειδή είναι το τάδε μέρος του σώματος μας σφιγμένο.
Κάθε σώμα είναι μοναδικό.
Μην παρασυρθείτε από διάφορες λίστες που λένε ότι έχουμε συγκεκριμένα ψυχολογικα προβλήματα επειδή συγκεκριμένα μέρη του σώματος μας είναι σφιγμένα.
Εγώ θα σας πω μερικές γενικότητες αλλά πάντα να θυμάστε την μοναδικότητά του κάθε ανθρώπου.
Ο θυμός αποθηκεύεται στο κεφάλι και στα χερια.Ο φόβος στα γεννητικά όργανα και στα πόδια.Το αγχος και φοβος στην κοιλιά.Λυπη και το αίσθημα του πόνου συνήθως αποθηκεύεται στο στήθος και στο λαιμό.Η στενοχώρια λέγεται ότι χτυπάει πιο έντονα στα νεφρά.Κάποιοι λένε ότι μικρά σχετίζεται με το συκώτι.Μια άρνηση να βλέπουμε τα πράγματα μπορεί να σχετίζεται με τα μάτια.
Γενικά μπορείτε να κάνετε την χαλάρωση και να εντοπίζονται στο σώμα σας που υπάρχουν τα συναισθήματα.
Σε πιο προχωρημένες χαλαρώσεις δουλεύουμε με τα συναισθήματα. Τώρα απλά τα αναζηταμε και τα χαλαρώνουμε.
Στο τέλος μπορείτε να δεχτείτε το μέρος του εαυτού τους που νιώθει έτσι και να νιώθετε αγάπη και αποδοχή γι' αυτό.
Το πρώτο βήμα είναι να συμφιλιωθώ με αυτά τα κομμάτια πριν το εκπαιδεύσω και τα θεραπεύσω.
Σελ 119