Αυτογνωσία - 6ος χρόνος - μάθημα 05
ο πνευματικός δρόμος

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Γιατί να παρακολουθούμε έναν πνευματικό δρόμο;

2. Τι σημάνει να κάνουμε επιλογές για εξέλιξη ή να αφήσουμε τις συνθήκες να μας πιέζουν;

3. Τι σημαίνει να είμαστε η αιτία της πραγματικότητας μας;

Καθίστε με την πλάτη σας ίσια, τα μάτια σας κλειστά, συντονιστείτε με την αναπνοή σας. Αναπνεύστε πιο αργά, πιο βαθιά. Νιώστε το σώμα σας και το νου σας να ηρεμούν.

Και μπορούμε να αρχίσουμε την εναλλασσόμενη αναπνοή με το δεξί χέρι αλλάζοντας τα ρουθούνια. Εκπνέοντάς από το αριστερό, εισπνέοντας από το ίδιο. Αλλάζουμε ρουθούνι, εκπνοή δεξιά, εισπνοή δεξιά. Συνεχίστε μόνοι σας αλλάζοντας ρουθούνια αργά και συνειδητά. Νιώστε την ενέργεια σας να ισορροπεί. Το νου σας να ηρεμεί.Όλη η συγκέντρωση στην αναπνοή. Εισπνεύστε στο ηλιακό πλέγμα. Κράτημα στο στήθος. Εκπνοή στον αυχένα. Εκπνοη στο μέτωπο. Αλλάζοντας ρουθούνια, φέρνοντας την ενέργεια προς τα πάνω.
Όλη η συγκέντρωση στην αναπνοή, στην ενέργεια που ανεβαίνει και ισορροπείται.
Κάντε το μία φορά ακόμα και μετά καθίστε είσαι και ηρεμήστε.Και θα κάνουμε το θεραπευτικό κώδικα με τα δεδομένα της αληθινής μας φύσης. Φέρτε στο νου σας οποία όψη την ζωή σας δεν είναι ακριβώς όπως θέλετε να είναι και ίσως σε κάποιο βαθμό μειώνει την ηρεμία ή την ευτυχία ή την αγάπη σας.
Επικεντρωθείτε της ζωής σ' αυτή την όψη της ζωής σας μπορεί να είναι συμπεριφορά άλλων, μπορεί να είναι θέματα υγείας δική σας ή άλλων, οικονομικά, επαγγελματικά, κοινωνικά, και συγκεντρωθείτε σε αυτό και νιώστε τα συναισθήματά που νιώθετε όταν σκέφτεστε αυτό. Νιώστε και δεχθείτε ότι νιώθετε σαν φυσικό, είναι εντάξει να νιώθετε έτσι. Τώρα, κάντε μία αναδρομή στο παρελθόν και θυμηθείτε στιγμές του παρελθόντος που έχει τελειώσει έτσι. Ποιες ήταν οι στιγμές στο παρελθόν που νιώσετε έτσι; Και θυμηθείτε τις πιο παλιές στιγμές σαν μικρό παιδάκι αν νιώσετε έτσι και πότε. Και τώρα που θα εφαρμόσουμε τον κώδικα δεχόμαστε το θείο φως να μας ελευθερώνει από όλες αυτές τις εμπειρίες και κάθε πιθανή αιτία στο υποσυνείδητο, κάθε φόβο, κάθε προσκόλληση, κάθε ψευδαίσθηση, λανθασμένα συμπεράσματα προκαταλήψεις, συνήθειες, κυτταρικές μνημες. Δεχόμαστε να απελευθερωθούμε από όλα αυτά και να βιώσουμε την δεδομένη ηρεμία, την δεδομένη ευτυχία και αγάπη που υπάρχουν μέσα μας.
Και φέρνουμε τα δάχτυλα προς την γέφυρα της μύτης χωρίς να αγγίζουμε. Νιώθουμε την ενέργεια να απλώνεται στο κεφάλι και βιώνουμε το δεδομένο ότι είμαστε θεία ενέργεια. Ότι στο κέντρο του εαυτού μας υπάρχει απόλυτη υγεία απόλυτη αρμονία που απλώνεται τώρα μέσα σε όλο το σώμα μας. Δεχτείτε την υγεία. Είμαστε θεία ενέργεια.
Τώρα με τα δάχτυλα προς το λαιμό συγκεντρωνόμαστε στο δεύτερο δεδομένο, ότι είμαστε θεία συνειδητότητα. Και η αξία μας είναι δεδομένη, αμετάκλητη, αδιαπραγμάτευτη, εσωτερική, ανεξάρτητη από κάθε εξωτερικό παράγοντα. Νιώστε την δεδομένη σας αξία. Που βασίζεται στο Ειναι σας και τίποτα άλλο.
Τώρα στο σαγόνι, το δεδομένο της αιώνιας μας φύσης. Είμαστε αιώνια όντα σε προσωρινά σώματα. Είμαστε ασφαλείς. Νιώστε την ασφάλεια της αιωνιότητας. Και ζούμε σε ένα σύμπαν που επιτρέπει μόνο το καλό μας να συμβεί. Ασφάλεια.
Τώρα στον κρόταφο. Το δεδομένο της αθωότητας μας. Είμαστε το φως πίσω από το φίλο. Η αγνή αθώα συνειδητότητα πίσω από το νου, ανεξάρτητα από τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας. Η αληθινή μας φύση είναι αθώα. Και νιώστε την αθωότητά σας και την αγάπη του θείου.
Τώρα στην γέφυρα της μύτης εστιαζομαστε στο δεδομένο ότι είμαστε αιώνια ιερά όντα…..είμαστε εδώ να ευλογούμε, να πνευματοποιουμε. Έχουμε την αποστολή να συγχωρούμε και να ευλογούμε. Να ευχόμαστε την σύνδεση του κάθε όντος και κάθε καταστάσεις με την θεία πηγή. Νιώστε την ιερότητα σας
Τώρα στο λαιμό. Το δεδομένο της ελευθερίας. Είμαστε και πάντα θα είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε αυτό που κάνουμε. Ελεύθεροι να είμαστε ο εαυτός μας. Και να ακολουθήσουμε την εσωτερική φωνή. Το μόνο εμπόδιο είναι ο φόβος, η προσκόλληση και οι ρόλοι που παίζουμε. Νιώστε ελευθερία από όλα αυτά. Νιώστε την ελευθερία σας.
Τώρα στο σαγόνι, το δεδομένο της αγάπης. Είμαστε αγάπη. Δεν έχουμε τίποτα άλλο μαζί μας. Αγαπάμε ακόμη και αυτούς πόνους μας δεν αγαπάει. Νιώσουμε την αγάπη που υπάρχει μέσα μας. Που πηγάζει από τον αληθινό μας εαυτό, για όλους.
Τώρα στον κρόταφο. Συνειδητοποιούμε ότι είμαστε δημιουργοί. Δεν είμαστε θύματα. Έχουμε δημιουργήσει την πραγματικότητα μας όπως είναι. Ας δεχτούμε την ευθύνη της δημιουργίας της πραγματικότητας μας. Και ας δεχτούμε την πρόκληση να δημιουργήσουμε μία πιο όμορφη πραγματικότητα ατομικά και ομαδικά. Είμαστε δημιουργοί. Μετατρέπουμε την θεία συνειδητότητα σε υλικό κόσμο.
Τώρα στην γέφυρα της μύτης, το δεδομένο της πληρότητας της αληθινής μας φύσης ανεξάρτητα από τα κενά που νιώθει ο νους και τις ανάγκες και της προσκόλλησης του νου. Είμαστε πλήρεις, ολοκληρωμένη χωρίς καμία ανάγκη από τον κόσμο αυτό. Βιώστε την πληρότητα του αληθινού εαυτού σας. Την πληρότητα
Τώρα στο λαιμό, και το δεδομένο της ειρήνης, ανεξάρτητα από το νου, ειρήνη που έρχεται από την αποδοχή των πάντων σαν πλαίσιο εξελιξης. Ας νιώσουμε αυτή την ειρήνη που είναι πίσω και πάνω από το νου.
Τώρα στο σαγόνι. Το δεδομένο της ευτυχίας χωρίς λόγο. Της ευδαιμονίας ανεξάρτητα από το τι βιώνει την βιώνει ο νους, ο αληθινός εαυτός μας βώνει πάντα ευδαιμονία. Ας εμπνευστούμε από αυτή την ευδαιμονία.
Τώρα στον κρόταφο, το δεδομένο της ευλογιάς. Ότι είμαστε πάντα, πάντα μέσα στην αγάπη του θεού. Είμαστε πάντα αγαπητή στο θείο. Είμαστε μέσα στην αύρα της ευλογιάς. Ας βιώσουμε την ευλογία αυτή. Είμαστε ευλογημένοι.

Τώρα φέρτε τις παλάμες στο στήθος. Την μία πάνω στην άλλη. Μείνετε χαλαρά εκεί, ηρεμήστε. Νιώστε αυτή τη θέση της ενότητας με τον εαυτό σας, της συμφιλίωσης, της αγάπης για τον εαυτό σας. Και σκεφθείτε λίγο όλα αυτά που έχετε για τα οποία μπορείτε να νιώθετε ευγνωμοσύνη και νιώστε ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που έχετε. Νιωστε την ομορφιά της ευγνωμοσύνης. Νιώστε ευλογημένη. Και νιώστε αγάπη για τον εαυτό σας. Νιώστε εκτίμηση για τον εαυτό σας. Σεβασμό προς τον εαυτό σας. Και αγάπη για τον εαυτό σας.
Και νιώστε αγάπη για όλους τους άλλους που υπάρχουν στη ζωή σας. Φέρτε τους στο νου σας και νιώστε αγάπη για αυτούς. Όπως είναι, με όλα τα ελαττώματά τους. Αγαπήστε τους και ευλογείστε τους, ευχόμενοι να έρθουν σε επαφή με το θείο μέσα τους. Νιώστε αγάπη για όλους που υπάρχουν στη ζωή σας.
Τώρα, μπορείτε να βάλετε τα χέρια σας στους μηρούς με τις παλάμες προς τον ουρανό. Καθίστε ίσια, αφήστε την κοιλιά σας να χαλαρώσει και το ηλιακό πλέγμα να χαλαρώσει,. Αφήστε τους ωμους να χαλαρώσουν, ο αυχένας ισχύος, χαλαρός, τα μάγουλα χαλαρά, τα μάτια χαλαρά, Το το μέτωπο χαλαρό και το πάνω μέρος του κεφαλιού χαλαρό, και νιώστε μία ακτίνα φωτός να πέφτει πάνω σας και να φωτίζει το κρανίο σας. Να απλώνεται το φως μέσα στον εγκέφαλο, είτε το βλέπετε είτε το νιώθετε, να γεμίζει όλα τα κύτταρα του εγκεφάλου . Και το φως απλώνεται και στο πρόσωπο και το χαλαρώνει. Και απλώνεται σε όλο το σώμα, δημιουργώντας την αίσθηση του φωτός, της ηρεμίας. Το φως γεμίζει όλο το σώμα και όλα τα κύτταρα του σώματος, και μεγαλώνει δημιουργώντας μία αύρα γύρω μας και ενώνεται με το φως των άλλων, Γινόμαστε γινόμαστε ένα φως, μία συνειδητότητα, υπερβαίνουμε το μου, ανεβαίνουμε πάνω από το νου, μέσα σε ένα πεδίο φωτός, σιωπής του, και απολαμβάνουμε το φως και την σιωπή, επιστρέφοντας πάλι και πάλι σε αυτήν.
….…….……….. ……. πολλη ωραΚαι θα μετρήσω από το ένα έως το πέντε.123 4,5. Μπορείτε να συνέρχεστε.

Σήμερα είναι το πέμπτο μάθημα του εκ του χρόνου αυτογνωσίας. Συνεχίζουμε με το βιβλίο οι συνομιλίες με το θεό, στο κεφάλαιο 9:10 9:10. Το θέμα εδώ είναι ότι η ανακάλυψη του αληθινού εαυτού σας και των αληθινών πεποιθήσεων σας είναι μία 11 δυσκολία που υπάρχει μέσα σε μία κοινωνία με διάφορες λανθασμένες αντιλήψεις. Ας διαβάσουμε την ερώτηση του wall.

Επιμένω, γιατί να κάνουμε την πνευματική προσπάθεια; Γιατί να μπούμε σε όλη αυτή την ταλαιπωρία; Για ποιο λόγο; Γιατί να μην παίζουμε απλώς το παιχνίδι της ζωής σαν να ήταν αυτό που προφανώς Προφανώς είναι έτσι κι αλλιώς; Με απλή άσκηση στο άσκοπο που δε βγάζει πουθενά συγκεκριμένα. Ένα παιχνίδι το οποίο δεν μπορείς να χάσεις όπως και να το παίξεις, μία διαδικασία που οδηγεί τελικά στο ίδιο αποτέλεσμα για όλους. Αφού έχεις πει ότι είναι δεδομένο ότι θα φτάσουμε όλοι. Λες πως δεν υπάρχει κόλαση, δεν υπάρχει τιμωρία, και δεν υπάρχει τρόπος να χάσεις. Επομένως γιατί να προσπαθούμε να Να κερδίσουμε; Ποιο είναι το κίνητρο, με δεδομένο το πόσο δύσκολο είναι να φτάσουμε εκεί που λες που προσπαθούμε να πάμε; Γιατί να μην κάτσουμε στην ησυχία μας, να περνάμε καλά, και να μην τρώμε τη ζωή μας και τα σωθικά μας με όλα αυτά τα θεϊκά και το ποιοι πραγματικά είμαστε.;
Απάντηση– Άφησε κάθε άγχος, δεν μπορείς να αποτύχεις. Έχεις όσες φορές θέλεις να δοκιμάσεις. Μπορείς να ξανά έρθεις ξανά και ξανά και ξανά. Είσαι εδώ επειδή θέλεις να είσαι εδώ. Εσείς δημιουργείται τις ιδέες σας και δημιουργείται μία πραγματικότητα βασισμένη στις ιδέες. Η ζωή είναι πολύτιμη. Να συμπεριφέρεσαι με τη δική σου συνείδηση και όχι με τις ιδέες άλλων ανθρώπων. Είναι πολύ σημαντικό όμως να ακούσεις τον εαυτό σου.
(Και εγώ προτείνω το βιβλίο σκεφτείτε ελεύθερα. Αν δεν το έχετε διαβάσει είναι σημαντικό. Σας προσκαλεί να σκεφτείτε εσείς με τους δικούς σας όρους και όχι με αυτά που έχετε μάθει από τα παιδικά σας χρόνια.)
Να έχετε εμπιστοσύνη στην εσωτερική σας καθοδηγήσει. Φοβάται να πιστεύετε στον εαυτό σας. Μην πιστεύετε στο διάολο και στους δαίμονες. Ερώτηση – γιατί να συνεχίσω; Γιατί ακόμη και να αρχίσω ένα τέτοιο δρόμο; Τι έχω να κερδίσω; Ποιο είναι το κίνητρο; Ποιος είναι ο λόγος; Απάντηση – δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνεις. Τι θες να πεις; Θέλω να πω πως είναι το μοναδικό παιχνίδι που υπάρχει, δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνεις. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα άλλο που μπορείς να κάνεις. Όλα τα άλλα οικογένεια, η εργασία, η κοινωνία είναι μόνο τα ερεθίσματα, το πλαίσιο για αυτή τη διαδικασία.
(Δεν κάνουμε τίποτα άλλο εδώ παρά να μάθουμε, να θυμηθούμε, να εξελιχθούμε, να ρωτήσουμε ποιός θέλω να είμαι και να δημιουργήσουμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Όλα τα άλλα είναι το φόντο, το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται αυτό.)
Το μόνο ερώτημα είναι αν θα το κάνεις συνειδητά η ασυνείδητα. Ξεκίνησες πριν καν γεννηθεί. Όλοι ξεκινήσαμε πριν καν γεννηθούμε. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνει κανείς εδώ στην ενσάρκωσή. Το ερώτημα είναι το εξής, αν θέλετε να κάνετε επιλογές που βοηθάνε την εξέλιξη σας ή αν θέλετε να εξελίσσεστε λόγω των συγκυριών που συμβαίνουν.
(Δηλαδή, θα αρχίσω να κάνω επιλογές που με βοηθάνε στην εξέλιξη η θα εξελίσσομαι επειδή οι συνθήκες με αναγκάζουν; Κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει αυτό, το ότι εξελίσσομαι επειδή υποφέρω, να εξελίσσομαι επειδή τα ερεθίσματα με οδηγούν να βρω το κομμάτι του εαυτού μου που δεν πονάει. Που πάντα υπάρχει αυτό το κομμάτι. Το ερώτημα είναι αν θα προχωρήσω συνειδητά η αντιδραστικά, αντιδρώντας προς τα διάφορα ερεθίσματα της ζωής.)
Ζητιέται τώρα να είσαι η αιτία της πραγματικότητα σου, όχι να μάθεις μέσα από αυτό που συμβαίνει. Να γίνεις πιο πολύ δημιουργός επιλέγοντας την πραγματικότητα που θέλεις και δημιουργώντας αυτή την πραγματικότητα. Έχεις εξελιχθεί πάρα πολύ, να συνεχίσεις. Ερώτηση – τουλάχιστον γίνεται καθόλου πιο εύκολο;. Απάντηση – αχ πολύ αγαπημένε μου φίλε, είναι πιο εύκολο για σένα τώρα από ότι ήταν πριν από τρεις ζωές. Ναι, γίνεται πιο εύκολο. Όσο περισσότερο θυμάσαι τόσο περισσότερο γίνεσαι ικανός να βιώσεις και τόσο περισσότερο γνωρίζεις. Υποφέρεις λιγότερο. Και θα σε περισσότερο ευτυχισμένος. Να μάθεις να αγαπάς χωρίς πόνο.
(Δηλαδή, να αγαπάς χωρίς ανάγκη. Η αγάπη ποτέ δε δημιουργεί πόνο, η ανάγκη δημιουργεί πόνο, η προσκόλληση, η προσδοκία δημιουργεί πόνο. Εντάξει; Να μάθεις να αγαπάς χωρίς πόνο, που σημαίνει να μη χρειάζεσαι τίποτα απολύτως. Μόνο να αγαπάς.)
Ερώτηση – νομίζω πως καταλαβαίνω. Να απολαμβάνω ακόμη και τα δράματα της ζωής μου περισσότερο. Μπορώ να κάνω λίγο πίσω και να τα δω έτσι όπως πραγματικά είναι. Ακόμη και να γελάσω.
Απάντηση – συνέχισε λοιπόν να αγαπάς να αναπτύσσεσαι γιε μου. Συνέχισε να δημιουργείς και να αποφασίζεις τι θέλεις να γίνεις στην επόμενη ύψιστη έκδοση του εαυτού σου. Τι θέλεις να είσαι. Συνέχισε να δουλεύεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Συνέχισε. Αυτό που κάνουμε εσύ και εγώ είναι αργό θεού.
Walls – σε αγαπάω το ξέρεις; Θεός – το ξέρω σ' αγαπάω.
——-Θέλω να κοιτάξουμε τώρα κάποιες κοινές πεποιθήσεις μέσα στις οποίες έχουμε γεννηθεί και που σε κάποιο βαθμό θα υπάρχουν στο υποσυνείδητό μας. Και θα ήθελα να αποφασίσετε συνειδητά εάν τα πιστεύετε η αν δεν τα πιστεύετε. Πρέπει να αποφασίσουμε τι πιστεύουμε και τι θέλουμε να είμαστε. Και αυτό είναι στην σελίδα εφτά στα χαρτιά σας τώρα, καθώς διαβάζω θα ήθελα να βάλετε ένα σημάδι δίπλα από πεποιθήσεις που σε κάποιο βαθμό έστω και τρία τοις 100, Υπάρχουν υπάρχουν μέσα σας θα θέλετε να απελευθερωθεί από αυτές. Γιατί θα κάνουμε μία άσκηση μέντα για το τι πιστεύουμε σε σχέση με αυτές.—Πρώτον. Λέει, σημείωσε αριστερά αυτές που υπάρχουν έστω και λίγο στο υποσυνείδητο.
Η ζωή είναι δύσκολη και συχνά επικίνδυνη. Σημειώστε αν υπάρχει ένα μέρος του εαυτού σας που δουλεύει έτσι.
Ο θάνατος είναι το τέλος, δεν υπάρχει τίποτα μετά. Σημειώστε αν υπάρχει ένα κομμάτι που πιστεύει αυτό. Ο θάνατος είναι κακό, ατυχία ή και μία τιμωρία που πρέπει να φοβόμαστε. Οι άνθρωποι βλέπουν τους θανάτω σαν μια τιμωρία και σαν κακό. Ας αποφασίσουμε, τι πιστεύουμε; Υπάρχει θάνατος; Είναι το τέλος; Είναι κάτι κακό; Τι είναι;
Είμαστε αδύναμοι και ευάλωτοι. Έχουμε προγραμματιστεί να νιώθουμε και αδύναμοι και ευάλωτοι.
Είναι λάθος να συγχωρήσεις κάποιον που σε έχει πληγώσει και σε έχει αδικήσει. Υπάρχουν ολόκληρες κοινωνίες που θεωρούν ότι είναι λάθος να συγχωρέσεις, ειδικά κοινωνίες σαν την Κρήτη, την Μάνη που θεωρούν ότι είναι είναι προσβολή της οικογένειας να συγχωρήσεις κάποιον που έχει βλάψει την οικογένεια. Ότι προδίδεις. Δεν θεωρείται ότι η συγχωρήσει και η αγάπη είναι σωστό.
Η κατανόηση, η αγάπη και η συγχώρεση είναι αδυναμία και σε βάζει σε κίνδυνο. Αν έχεις κατανοήσει, αν συγχωρείς, αν αγαπάς το κάνεις από αδυναμία και σε βάζει σε κίνδυνο. Αληθεύει; Αποφασίστε τι πιστεύετε.
Και αυτά που ακούσατε σαν παιδιά, η βγάλατε συμπεράσματα σαν παιδιά, σε λίγο θέλω να γράψετε στην κοινωνία και στους γονείς εξηγώντας αν τα πιστεύετε η οχι, για ποιο λόγο τα πιστεύετε ή δεν τα πιστεύετε.
Μην χαρείς πολύ κάτι κακό θα συμβεί. Πόσοι μεγαλώσατε μέσα σε αυτό;
Μην χαρείς πολύ, προκαλείς στον θεό.
Το χρήμα είναι βρώμικο και όσοι το έχουν δεν είναι ηθική. Πόσοι μεγαλώσατε σε αυτό; Γιατί να σας έρθει τότε; Αν βλέπετε κάτι σαν βρώμικο δεν θα σας έρθει.
Διώωθηκαμε από τον παράδεισο επειδή είμαστε αμαρτωλοί. Πόσοι το ακούσατε αυτό; Ότι είμαστε διωγμένη, είμαστε αμαρτωλοί. Αποφασίστε, το πιστεύετε είτε δεν το πιστεύετε;
Αν αγαπάς κάποιον δεν μπορείς, δεν πρέπει να είσαι καλά χωρίς αυτόν. Αληθεύει; Το βιώνετε ότι δεν αληθεύει; Είναι σωστό να είσαι καλά; Εσείς θέλετε να είναι ο άλλος καλά χωρίς εσάς; Να σας αγαπάει και να είναι καλά χωρίς εσάς; Πως νιώθετε; Σας αρέσει; Θα έπρεπε να χαίρεστε, χαίρεστε; Σκεφτείτε το.
Αν αγαπάμε κάποιον πρέπει να τον αφήνουμε να κάνει ότι θέλει. Αυτό είναι μεγάλο εμπόδιο στην αγάπη την στιγμή που πιστεύει ότι αν τον αγαπάω πρέπει να τον αφήνω να κάνει ότι θέλει, με δυσκολεύει να τον αγαπάω. Αν καταλαβαίνει ότι δεν σημαίνει να τον αφήσω να κάνει ότι θέλει μπορώ να τον αγαπάω και να μην τον αφήνω να κάνει ότι θέλει. Εντάξει; Σημειώστε αυτά που θέλετε να δηλώσετε, εντάξει;
Η κυβέρνηση είναι εχθρός του πολίτη. Πόσοι μεγαλώσατε μέσα σε αυτό; Δεν θα θεραπευτει πότε η Ελλάδα όσο συνεχίζει αυτό, εντάξει; Κάθε πρωί οραματίζομαι ότι όλοι οι πολίτες λειτουργούν με συνέπεια ευθύνη και τιμιότητα και όλοι πολιτικοι λειτουργούν με ανιδιοτέλεια. Μόνο τότε θα λυθεί το πρόβλημα. Όλοι είναι άνθρωποι, και οι πολιτικοί και οι πολίτες. Η πολιτικοι ήταν προηγουμένως πολίτες. Όσο υπάρχει αυτό το πρόβλημα δεν θα γίνει τίποτα. Δεν θα προχωρήσει η χώρα. Χρειάζεται να θεραπευτεί αυτό το πρόβλημα.
Το επόμενο: Είναι εντάξει να κάνεις ότι μπορείς για να κοροϊδεύεις την κυβέρνηση. Εσείς γελάτε αλλά είναι η αιτία του προβλήματος αυτό το πράγμα. Και από τη μία πλευρά και από την άλλη. Εντάξει;
Είναι έξυπνο να πληρώνεσαι και να μην εργάζεσαι. Άλλη σκεπτομορφή. Άλλη αιτία των προβλημάτων μας.
Είναι έξυπνο να πουλάς ένα προϊόν η υπηρεσία για περισσότερο απ' όσο αξίζει για περισσότερο απ' όσο θα ήθελες να πληρώσεις εσύ. Άρης σκεφτώ μορφή. Όταν οι άνθρωποι θυμώνουν μαζί μου είναι δικό μου λάθος. Πρέπει να απελευθερωθούμε από αυτό. Ότι φταίω εγώ επειδή ο άλλος είναι θυμωμένος. Δεν πρέπει να είσαι καλά αν ο αγαπημένος σου δεν είναι καλά. Αληθεύει; Τι μάθατε σαν παιδιά; Ότι αν μ'αγαπάς δεν θα είσαι καλά αν εγώ δεν είμαι καλά. Το έχω πει κι άλλη φορά όταν μία κοπέλα υπέφερε επειδή έβλεπε τα σκυλάκια τα αδέσποτα. Και της είπα πρέπει να υποφέρεις; Δεν μπορείς απλώς να τα ταΐζεις; Επειδή τα τάιζε. Με το αυτοκίνητο της. Γυρίζω όλη την πόλη να ταΐζει τα σκυλιά. Τη ρώτησα χρειάζεται να πονάς; Εάν εγώ σε αγαπάω αλλά δεν πονάω είσαι εντάξει; Και είπε όχι γιατί αν δεν πονάς δε με αγαπάς. Έχουμε δέσμευση την αγάπη με τον πόνο, ότι αν με αγαπάς και εγώ δεν είμαι καλά πρέπει να πονάς. Αυτό μου δείχνει οτι με αγαπάς. Απόλυτη ψευδαίσθηση. Εντάξει; Οι γονείς δημιουργούν τα παιδιά τους και είναι υπεύθυνοι για την πραγματικότητα τους. Πως υποφέρεται ακόμη από αυτό; Δεν δημιουργείται τα παιδιά σας. Τα παιδιά σας είναι αιώνιες συνειδητότητας αυτό δημιουργείται. Περάσανε μέσα από σας , Πήρανε πέντε ερεθίσματα για τα οποία συμφώνησε ότι πριν καν γεννηθεί θέσεις όχι μόνο πριν καν γεννηθούν ε αυτά. Κάθε ψυχή δημιουργεί την δική της πραγματικότητα. Είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις μας, τα κίνητρα μας, αλλά ποτέ για την πραγματικότητα του άλλου. Φταίνε οι γονείς όταν τα παιδιά δεν είναι καλά.Άρη σκεφτώ μορφή άλλη σκεφτώ μορφή. Όχι μόνο στην κοινωνία αλλά οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι, εδώ μιλάμε για επαγγελματίες που πιστεύουν αυτό, γιατί δεν υπάρχει πνευματικότητα, Δεν υπάρχει κατανόηση των νόμων του σύμπαντος. Και πως δημιουργείται η πραγματικότητα. Τι είναι η ψυχή, τι είναι το εγώ, πως δημιουργεί η ψυχή της ζωή της. Αν δεν έχω λάβει αγάπη δεν μπορώ να αγαπώ. Έτσι είναι; Έχουμε την δικαιολογία αυτή. Αν κάποιος δεν κάνει αυτό που θέλω τότε δεν μ' αγαπάει. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που κάποιος δεν κάνει αυτό που θέλω; Είναι ο μόνος λόγος που εσείς δεν κάνετε αυτό που θέλει ο άλλος; Ότι δεν τον αγαπάτε; Ή ότι έχετε άλλες ανάγκες; Ή δε συμφωνείτε; Ή ότι έχετε μία άλλη αποστολή στη ζωή σας; Ο λόγος που δεν κάνω κάτι που θέλει ο άλλος είναι επειδή δεν τον αγαπάω; Ας ελευθερωθούμε από αυτή την ιδέα. Εντάξει; Μπορεί να μας αγαπάει, αλλά θέλω να πω δεν είναι ο μόνος λόγος που δεν θα κάνει αυτό που θέλω. Πρέπει να κάνω αυτό που θέλουν οι άλλοι για να με αγαπάνε. Είναι μια πραγματικότητα Αλλά αλλά θέλω να είναι μια πραγματικότητα; Αλλά υπάρχει αυτό. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να μας αγαπάνε όταν δεν κάνουμε αυτό που θέλουν. Αυτό δεν είναι αγάπη. Αυτό είναι παζάρι. Θα σε αγαπήσω όσο κάνεις αυτό που θέλω. Δεν είναι καν αγάπη. Είναι διαπραγμάτευση. Δεν πρέπει, δεν είναι σωστό να πω όχι σ' αυτούς που αγαπάω, θα χάσω την αγάπη τους. Άλλοι σκεφτώ μορφή. Τα παιδιά δεν ξέρουν τι να κάνουν με την ζωή, πρέπει να ακούσουν τους γονείς. Αλίμονο τους. Αν όλα τα παιδιά ακούσουν όλους τους γονείς δεν θα υπάρχει εξέλιξη. Οι περισσότεροι γονείς έχουν σταματήσει να εξελίσσονται, έτσι δεν είναι; Η επόμενη γενιά πρέπει να μας προχωρήσει λίγο. Τώρα, αξίες, ηθική συμπεριφορά και κάποιοι κανόνες βέβαια μένουν οι ίδιοι βέβαια και μεταφέρονται, μακάρι, από το γονιός το παιδί. Αλλά όχι τι θα κάνει με τη ζωή του, τι επάγγελμα θα κάνει, με ποιον θα παντρευτεί, πως θα ζήσει τη ζωή του, αυτά είναι άλλα πράγματα. Δεν μπορεί ο γονιος να ξέρει τι πρέπει να κάνει αυτή η αδερφή ψυχή. Με ποιο πρόγραμμα έχει έρθει μέσα στη ζωή. Ο άντρας αξίζει περισσότερο από τη γυναίκα. Αυτό είναι δεδομένο η; Σε κάποιο κομμάτι του εαυτού σας ακόμη το πιστεύετε. Και υπάρχει μία σύγκρουση. Θέλετε ισότητα με τον άντρα αλλά θέλετε να είναι και ανώτερος. Εντάξει; Ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Δεν υπάρχουν άντρες δεν υπάρχουν γυναίκες, υπάρχουνε όλες ψυχές. Δεν υπάρχει καμία διαφορά στην αξία τους ούτε στην ικανότητα. Τώρα σε κάποιες σωματικές κι άλλες ικανότητες μπορεί να υπάρχει διαφορά, στην αξία όμως δεν υπάρχει καμία. Όποιος έχει χρήματα η εξουσία αξίζει περισσότερο από αυτούς που δεν έχουν. Θα στρώσετε το ίδιο τραπέζι στον πλούσιο και στον διάσημο που θα στρώσετε για κάποιον άλλον; Το ίδιο τραπέζι πρέπει να στρώσετε; Ίδια ρούχα, ίδια συμπεριφορά. Είναι όλοι ηθοποιοί παίζοντας ρόλους. Ο ηθοποιός που παίζει τον βασιλιά και ο ηθοποιός που παίζει το φτωχό όταν φύγουν απ' τη σκηνή δεν έχουν διαφορετική αξία. Μπορεί και ο στόχος να είναι πιο πλούσιος από αυτόν που παίζει το βασιλιά. Είναι όλοι ρόλοι ας μη δώσουμε σημασία σε τέτοια πράγματα. Η αξία μας εξαρτιέται από την εμφάνιση ή τα αποτελέσματα μας. Τώρα, όλοι μεγαλώσαμε μέσα σε αυτό και αν ακόμη σας βασανίζει σημειώστε του. Η αξία μας εξαρτιέται από την γνώμη και την συμπεριφορά των άλλων. Σχεδόν όλοι υποφέρουν ακόμα από αυτή την ψευδαίσθηση. Αν αυτό σας βασανίζει βάλτε το στην άσκηση που θα κάνουμε. Αν κάποιος με βλάπτει είμαι στεναχωρεί είναι εντάξει να τον βλάψω και να τον στεναχωρήσω. Πως το βλέπετε; Εγώ θυμάμαι σαν παιδιά όταν τσακωνόμαστε, όταν μαλώνει ο γονιός ένα από τα παιδιά λέγαμε ο άλλος το ξεκίνησε. Έχει σημασία; Έχει σημασία ποιος ξεκίνησε; Το ερώτημα είναι ποιος θέλω να είμαι απέναντι σε αυτόν που ξεκίνησε. Κι αν πιστεύω ότι είναι εντάξει να τον βλάψω επειδή με έβλαψε αυτό θα είμαι. Αλλά αυτό θέλω να είμαι; Καταλαβαίνετε; Υπάρχει δυστυχώς μία ανάγκη να βλέπω τον άλλον να υποφέρει όταν εγώ έχω υποφέρει. Το λέμε ηθική ικανοποίηση; Δικαιώνομαι όταν υποφέρει ο άλλος. Όταν οι άνθρωποι θυμώνουν μαζί μου η υψώνει τη φωνή τους κινδυνεύω. Δεν αξίζω όταν κάνω λάθος. Αν κάποιος δεν με σέβεται η δεν με προσέχει είμαι αφήσει χάνω την αξία μου. Εντάξει; Η αξία μου βρίσκεται στο να με σέβεται, να με προσέχει, να μη με αφήσει. Είμαι υπεύθυνος υπεύθυνη για το πως είναι η νιώθουν οι άλλοι. Εδώ είναι ένα μεγάλο πράγμα που λέτε ότι δεν το πιστεύετε αλλά είναι μέσα μας, είναι κάτι που δυσκολευόμαστε να ξεπεράσουμε. Θα καταλάβουμε ότι δεν ευθυνόμαστε για τα αισθήματα του άλλου. Ευθυνόμαστε 100 τα 100 για την συμπεριφορά μας. Κι αν δεν είναι σωστή να την αλλάξω. Αν όμως είναι σωστή και συντονισμένοι με την αληθινή μου φύση και ο άλλος στεναχωριέται, του δίνω δώρο, όπως αυτός μου δίνει δώρο όταν αυτός είναι πιστός σε αυτό που πιστεύει πως είναι σωστό και εγώ στεναχωριέμαι. Γιατί ο ένας δίνει στον άλλον την ευκαιρία να απελευθερωθεί από αυτές τις πεποιθήσεις και από αυτά τα συναισθήματα. Δεν δημιουργούμε τα συναισθήματά του αλλού και η άλλη δεν δημιουργούν τα δικά μας. Κανένας δεν μπορεί να μας δημιουργήσει συναισθήματα. Μπορεί μόνο να μας δώσει ερεθίσματα. Ας πάρουμε την ευθύνη για τα συναισθήματά μας. Δεν είναι αξιαγαπητός έτσι όπως είμαι. Οι περισσότεροι το έχετε ξεπεράσει αυτό, έτσι δεν είναι; Πρέπει να είμαι σαν τους άλλους για να είμαι αξιαγαπητός; Είναι κανείς που βασανίζεται από αυτό; Για να έρχεστε εδώ καταλαβαίνετε ότι είστε λίγο περιθωριακοί και έχετε ξεπεράσει το προβλημα αυτό το πρόβλημα αυτό. Είστε τρελοί, πηγαίνετε στην αρμονική ζώη, όλη προβληματική είναι εδώ. Βγάλτε την ετικέτα και βρείτε την ελευθερία σας, είναι απλό. Πρέπει να έχω την αγάπη και την αποδοχή των άλλων για να είμαι ασφαλής. Έχουμε ταυτίσει πολύ την αξία και την αποδοχή με την ασφάλεια. Οι άνθρωποι που με αγαπούν θα με πληγώσουν. Τώρα, αν έχω πληρωθεί σαν παιδί από ανθρώπους που υποτίθεται με αγαπούσαν, γονείς, είναι πολύ φυσικό να το αναπαράγω στη ζωή μου. Και στο σύντροφό, και στα παιδιά και αλλού. Ότι θα πληγώνομαι από τις σχέσεις αγάπης και αυτό μας φοβίζει. Οι άνθρωποι που αγαπάω θα με εγκαταλείψουν. Αν το έχω βιώσει είναι φυσικό να το μεταφέρω ότι κάπου θα γίνει αυτό. Είμαι πιο ασφαλής όταν δεν ανοίγομαι στους άλλους και όταν δεν λέω την αλήθεια. Η είμαι απόμακρος ή δεν λέω ότι πραγματικά μου συναισθήματα οι ανάγκες. Είμαι πιο ασφαλής όταν κρύβω τα πραγματικά συναισθήματα μου από τους άλλους. Οι άλλοι είναι υπεύθυνοι για ότι αισθάνομαι. Παρόλο που το έχουμε πει εκατομμύρια φορές νομίζω ότι κάθε μέρα το Και το βιώνεται ξανά και ξανά. Πιστεύετε ότι ο άλλος είναι η αιτία για αυτό που νιώθω. Είναι πάρα πολύ φυσικό αλλά είναι λάθος. Δεν υπάρχει ελευθερία αν δεν καταλάβουμε αυτό. Εντάξει; Πρέπει να είμαι καλύτερος από τους άλλους για να αξίζω αγάπη και σεβασμό. Αυτό δημιουργεί έναν ανταγωνισμό. Δεν ξέρω τι να κάνω με τη ζωή μου, χρειάζομαι να μου πουν οι άλλοι τι να κάνω. Έχετε καταλάβει ότι εγώ δεν ξέρω τι πρέπει να κάνετε με τη ζωή σας, εντάξει; Και δεν με ρωτάτε πια. Δεν είμαι ικανός να επιβιώσω μόνος μου. Χρειάζομαι άλλους να με στηρίζουν και να με φροντίζουν. Είμαι βρόμικη αν έχω σεξουαλικές επιθυμίες, το σεξ είναι αμαρτία. Δεν ξέρω κατά πόσο έχουμε απελευθερωθεί. Αν αυτό είναι ένα πρόβλημα για σας κοιτάξτε το και δείτε τι είναι το σεξ για σας τι σημαίνει αυτό, τι ρόλο παίζει στη ζωή μας. Και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Πρέπει να κάνω αυτό που θέλουν οι γονείς μου και οι άλλοι για να είμαι καλός άνθρωπος, για να με αποδέχονται και να με αγαπούν. Δεν είμαι ικανός να πετύχω. Πρέπει να με όμορφος η όμορφη η ελκυστικός η ελκυστική στο αντίθετο φύλο για να αξίζω. Δεν μπορώ να εμπιστευτώ το σύντροφό μου. Μπορεί να βρει κάποιον άλλον ή κάποια άλλη. Αυτό είναι βάσανο το έχετε. Είναι πολύ σημαντικό να απελευθερωθεί από αυτό. Ο θεός με αγαπάει με όρους, ετσι μάθαμε σαν παιδιά,. Είμαι ασφαλής μόνο αν έχω αρκετά χρήματα. Μαθαίνουμε ότι υπάρχει ασφάλεια χωρίς χρήματα έτσι δεν είναι; Το μνημόνιο μας βοήθησε να το καταλάβουμε αυτό. Οι άνθρωποι με καταπιέζουν και κινδυνεύει ελευθερία μου. Άλλος φόβος. Σαν γυναίκα χρειάζεται να είναι ίση με τους άντρες. Οι γονείς χρωστάνε την περιουσία στα παιδιά τους. Στην Ελλάδα απαιτούν περιουσία, δεν το'χω καταλάβει αυτό. Εγώ δεν πήρα τίποτα από τους γονείς μου, μόνο ένα μικρό χαλάκι για προσευχή. Σαν γυναίκα χρειάζομαι τον άντρα μου να είναι δυνατότερος και ικανότερος από μένα. Μία συνηθισμένη κατάσταση. Σαν άντρας πρέπει να είναι ικανότερος και πιο επιτυχημένος από τη γυναίκα μου και από όλες τις γυναίκες. Δε φτάνει γυναίκα μου, από όλες τις γυναίκες. Τι θέλετε να προσθέσετε εδώ; Τώρα, καταλαβαίνουμε ότι εδώ είναι όλη η αιτία των προβλημάτων. Είναι λανθασμένες αντιλήψεις.
Τώρα, την προηγούμενη εβδομάδα δουλέψαμε με την σελίδα οκτώ όπου γράψατε τις πεποιθήσεις με τις οποίες δε συμφωνείτε πια και γιατί δε συμφωνείτε. Θυμάστε; OK, θα κάνουμε το ίδιο σήμερα. Σας έχω δώσει το 8Α που έχει περισσότερο χώρο. Εδώ θα συνεχίσετε την διαδικασία. Κοιτάξτε αν θέλετε τη λίστα που διαβάσαμε, κοιτάξτε αυτά που σημειώσατε και το σημαντικό είναι ότι δε φτάνει να πείτε δε συμφωνώ, πρέπει να το δικαιολογήσετε. Για πιο λόγο δε συμφωνείτε. Τι είναι αυτό που πιστεύετε που σας κάνει να μην πιστεύετε πια αυτή την αντίληψη που ακούσατε ή που βιώσατέ στα παιδικά σας χρόνια. Εντάξει; Την ίδια άσκηση που κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα, αριστερά γράφουμε ποιες πεποιθήσεις δεν πιστεύουμε πια και δεξιά γράφουμε τις πεποιθήσεις και αληθειες που με κάνουν να μη συμφωνώ πια με αυτές τις αντιλήψεις.
Όπως σας είπα την προηγούμενη εβδομάδα για κάθε αντίληψη που γράφετε αριστερά να υπάρχουν 5-6 αντιλήψεις δεξιά, που για αυτούς τους λόγους δεν πιστεύετε αυτό που γράφετε αριστερά. Εννοείται ότι στις ομάδες θα τα μοιραστείτε αυτά και εννοείται ότι στην ομάδα μπορείτε να δεχτείτε κι άλλες αιτίες και λόγους για να μην πιστεύετε πια αυτή την πεποίθηση. Καμιά ερώτηση πριν σας αφήσω χρόνο να κάνετε αυτή την άσκηση;
Ερώτηση – αν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ πνευματικού και πρακτικού; Μοιραστείτε όλες τις πεποιθήσεις. Και αν υπάρχει κάποια εσωτερική σύγκρουση δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ πνευματικό και υλικό, αλλά εμείς μέσα μας μπορεί να το αντιλαμβανόμαστε σε σύγκρουση. Ότι είναι πνευματικό είναι και πρακτικό. Και ευνοεί την δική μας επιβίωση. Εντάξει; Δεν υπάρχει ότι πρέπει να γνώμη τους πνευματικούς νόμους για να επιβιώσω. Καταλαβαίνεις τι λέω; Το πνευματικό καλύπτει το υλικό. Πάντα. Απλώς εμείς μπορούμε να νιώθουμε μια σύγκρουση μέσα μας μεταξύ των δύο, αλλά γράψει κι αυτό.
Ερώτηση – έχω μια πεποίθηση ότι είναι εγωιστικό να βάζω τον εαυτό μου πάνω από τους άλλους. Δεν είσαι πάνω από τους άλλους, είσαι ίσια με τους άλλους. Εννοείς ότι είναι εγωιστικό να βάζεις τις δικές σου ανάγκες πάνω από τις ανάγκες των άλλων; Αυτό εξαρτάται από την αξιολόγηση που θα κάνεις. Θα υπάρχουν φορές που θα είναι εγωιστικό. Κι άλλες φορές που είναι σωστό. Γίνεται μια αξιολόγηση, ποια είναι η δική μου ανάγκη, ποια είναι η ανάγκη του άλλου, για ποιους λόγους είναι σημαντικό αυτό για μένα, πόσο σημαντικός είναι για μένα ο άλλος, θα υπάρξουν φορές που το μάθημα είναι να θυσιάζω την αγάπη μου με αγάπη. Από αγάπη όχι από φόβο να χάσω την αγάπη του. Και θα υπάρχουν άλλες φορές που το μάθημα είναι να πω όχι με αγάπη. Αυτό μόνο εσείς μπορείτε να το απαντήσετε.
Στο βιβλίο η συζήτηση με το θεό, ο θεός λέει να δημιουργούμε εμείς την πραγματικότητα μας και όχι να αντιδράμε στις εξελίξεις. Λέει προχώρα, να μη χρειάζεσαι κλωτσιές. Να επιλέξεις τι θέλεις να είσαι, να κάνεις διαλογισμό επειδή το θέλεις και όχι επειδή υποφέρεις. Να κάνεις τον κώδικα για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος και όχι για να θεραπεύσει ένα πρόβλημα κατάλαβες; Να αλλάζεις το κίνητρο. Ναι, συνέχεια θα εξελισσόμαστε μέσα από τα ερεθίσματα, Αλλά να είμαστε πιο προνοητική, να μη χρειαζόμαστε τόσες κλωτσιές για να εξελιχθούμε.
OK ας αρχίσουμε την άσκηση.
——
OK. Αξίζει να κάνετε αυτή την άσκηση και στο σπίτι σας. Και αξίζει να διαβάσετε το βιβλίο σκεφτείτε ελεύθερα και να αξιοποιήσετε αυτό το βιβλίο. Χρειάζεται να δημιουργήσετε την δική σας κοσμοθεωρία. Το δικό σας σύστημα πεποιθήσεων. Μην απορρίψετε τίποτα. Εξετάστε τα πάντα όμως. Διαβάσαμε πεποιθήσεις που το 80 με 90 τα 100 της κοινωνίας τις πιστεύει. Κοιμηθήκαμε σε ένα πεδίο σκεφτώ όμορφων που πιστεύουν όλα αυτά τα πράγματα. Και θα τους κακοφανεί να ακούσουν ότι ίσως δεν είναι αλήθεια όλα αυτά. Ακόμη, άνθρωποι με διπλώματα πανεπιστημίου που εντάξει, έχουν μία γνώση για τον κόσμο αυτό αλλά δεν έχουν πραγματικές αντιλήψεις. Δεν είναι εύκολο, και χρειάζεται να δώσετε χρόνο σε αυτό, να σκεφτείτε τι πιστεύετε εσείς. Τώρα, στην ομάδα σήμερα θα κάνετε ένα πρώτο γύρο όπου ο καθένας θα μπει ένα θέμα του, μία πεποίθηση και τους λόγους που δεν την πιστεύει. Σε ένα δεύτερο γύρο αν έχετε χρόνο θα μπορούσε Να να φανταστεί ομάδα ότι είναι οικογένεια του ανθρώπου αυτού και να τον προκαλούν, όχι τόσο με αντίθετες αντιλήψεις, αλλά να αναγκάσουν τον άλλον να δικαιολογήσει ακόμη πιο βαθιά την άποψή του, ίσως ρωτωντας ορωτήσεις που δυσκολεύουν τον άλλον και αυτός να χρειάζεται να εξηγήσει, να απαντήσει. Καταλαβαίνετε; Σαν ένα μικρό ψυχόδραμα. Είστε οικογένεια του άλλου, δηλαδή άνθρωποι της κοινωνίας που έχουν αυτές τις αντιλήψεις. Στον πρώτο γύρο να μη γίνει αυτό στο δεύτερο γύρο, αν έχετε χρόνο. --